A tudósok a magnéziumnak a felnőttek kognitív egészségében betöltött szerepéről szóló tanulmányok szisztematikus áttekintését végezték el. Emellett kiválasztott tudományos cikkek metaanalízisét is elvégezték, hogy meghatározzák, hogyan befolyásolják a magnézium különböző formái, például az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó magnézium, a kognitív képességeket.
Ennek eredményeként a tudósok nem tudták meghatározni, hogy a magnézium melyik formája van a figyelemre és a memóriára a legkedvezőbb hatással. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy a magnézium pótlása (és a magnézium koncentrációjának növelése a szervezetben) csökkentette volna a demencia kockázatát.
A kutatók azonban azt találták, hogy a nyomelem szérumszintjének optimális, 0,085 mmol/literes szinten tartása a memóriavesztés és más kognitív károsodások legkisebb valószínűségével korrelált.