A D-vitamin úgy viselkedik, mint egy hormon. Segít az erős csontok felépítésében és fenntartásában, szabályozza a vér normál kalcium- és foszforszintjét, és javítja a kalcium felszívódását – írja a Sports.kz.
A vegyület emellett segít fenntartani az egészséges immunrendszert és szabályozza a sejtnövekedést.
Vannak azonban olyan esetek, amikor a D-vitamin akár árthat is az emberi szervezetnek.
Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb ember anélkül használja a vitamint, hogy előbb vizsgálatokat végezne, és elkerülné az endokrinológussal való konzultációt (ugyanis ez a szakember a legilletékesebb a vitamin felírására). Ezért a D-vitamin káros hatásai leggyakrabban a túladagolással függnek össze.
Szükséges-e szünetet tartani a D-vitamin szedése közben?
Natalia Ivanyuk kardiológus szerint a D-vitamint egész évben szünet nélkül kell szedni.
„Mi sajnos nem Miamiban, Olaszországban vagy Spanyolországban élünk. Az ember nem napozik mindennap, amikor az ultraibolya sugárzás hatására termelődik a D-vitaminunk, és nem fogyasztjuk azt az élelmiszerekkel megfelelő mennyiségben” – mondta az orvos.
Ha kilenc hónapig szedte a D-vitamint, és úgy dönt, hogy nyáron szünetet tart, akkor természetesen a vitaminszintje jelentősen lecsökken. Ezután nagy dózisokra lesz szükség ahhoz, hogy visszaálljon a normális szintre. Ezért nem szabad szünetet tartani a D-vitamin-szedésben.
Ahhoz, hogy egy egészséges ember hozzájusson a D-vitamin adagjához, általában elegendő a napon tartózkodni és D-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztani.
A következő élelmiszereket iktassa be az étrendjébe:
– olajos halak – makréla, tonhal, pisztráng, lazac;
– tejtermékek – vaj, kemény sajt, túró, – joghurt, savó, teljes tej;
– marhamáj;
– tojássárgája.
Vannak azonban olyan emberek, akiknek ez nem biztos, hogy elegendő:
– csecsemők;
– idősek, különösen, ha nem hagyják el a házat;
– elhízott emberek (magas testtömegindex);
– kiegyensúlyozatlanul táplálkozó emberek, például vegánok;
– gyomor-bélrendszeri és májbetegségben szenvedők.