Ezek az ételek tiltólistán vannak az űrben

2024. július 23. kedd. 22:53

Az űrhajósok táplálása minden misszió előtt fontos kérdés, bár bizonyos fokig szabadon választhatnak az asztronauták az ételek közül, gyakran hónapokra előre csomagolják nekik az ennivalókat. Az élelmiszer-technológia minden fejlődése ellenére vannak olyan ételek, amelyeknek a fogyasztása nem javallott az űrben bizonyos okokból – tájékoztat a Life.hu.

Ezeket az ételeket nem fogyaszthatják az űrhajósok az űrben

Ételek, amelyek fertőzést okozhatnak

Számos élelmiszer lehet kockázatos, beleértve a nem eléggé átsütött húst vagy tenger gyümölcseit, a pasztőrözetlen tejtermékeket és a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket. Minden élelmiszert biztonsági és ízlelési tesztnek vetnek alá, amelyet maguk az űrhajósok végeznek. Egy táplálkozási szakértő felülvizsgálja az űrhajósok által preferált menüket, hogy biztosítsa a kiegyensúlyozott étkezést. Annak érdekében, hogy ne is vigyenek fel fertőzést a fedélzetre, a kilövés előtt karanténba kerülnek.

Katonai készételek

Ezeket kifejezetten a hadsereg számára, azokhoz a körülményekhez szabták, amely azt jelenti, hogy magas a só- és kalóriatartalmuk, ezek azonban nem megfelelőek az űrhajósoknak. A magas sótartalom fokozná a gravitáció hiányában fellépő csontsűrűség-csökkenést.

Morzsáló ételek

A csipsz, a kenyér és más morzsálódó ételek kockázatosak az űrben. Minden a mikrogravitáción múlik. A Földön a morzsák egyszerűen a padlóra hullanak. De az űrben lebegnek, és egy idő után nagy kosz keletkezne az összevissza lebegő morzsákból. Az űrhajósok túlnyomórészt tortillát esznek kenyér helyett, és maximum olyan kis kekszek kerülhetnek a nasik közé, amelyeket egészben be lehet kapni.

Enyhe ízű ételek

Ami a Földön kellemes, az az űrben íztelen. A mikrogravitációban a testnedvek változása miatt az asztronautáknak gyakran vannak problémáik az arcüregükkel, amely hatással van az ízérzékelésükre és a szaglásukra. Ezért nagyon népszerűek a köreikben a csipős szószok. Azon túl, hogy az ételek fogyasztása fontos a táplálás miatt, össze is hozza az embereket, kialakítja a kötődést a legénységben, ezért sem mindegy, hogy milyen ízű a menü.

Alkohol

A Nemzetközi Űrállomáson tilos alkoholt fogyasztani, méghozzá biztonsági okokból. Bonyolult szerkezetet kell működtetniük az asztronautáknak, ráadásul a javítási munkálatok sem olyan egyszerűek odafent, nem beszélve arról, hogy egy-egy meghibásodásnak milyen anyagi vonzata van – írja a Huffington Post.

Elolvasom a cikket