A marylandi National Cancer Institute tudósai azt találták, hogy a cukros italok és a feldolgozott húsok fogyasztása jelentősen növeli a cukorbetegség és a szívbetegség miatti korai halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket a NUTRITION 2024 (N24), az American Society of Nutrition éves találkozóján mutatták be.
A több mint 540 ezer ember bevonásával készült vizsgálat az 1990-es évek közepén kezdődött. Az induláskor minden alany 50 és 71 év közötti volt. A kutatók értékelték a résztvevők étrendi bevitelét, különös tekintettel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztására, mint például a feldolgozott édességek, a gyorséttermek, a gyorsételek és a cukorral édesített italok. A cél az volt, hogy kapcsolatot teremtsenek bizonyos élelmiszerek fogyasztása és bizonyos betegségek kialakulása között.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a feldolgozott húsok (kolbász, szalonna, hamburgerpogácsák) és a cukros italok bőséges fogyasztása a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legnagyobb kockázatával jár. Ezen túlmenően ezeknél a résztvevőknél nagyobb volt a halálozás valószínűsége az ezekkel a betegségekkel kapcsolatos szövődmények következtében.