Nagy-Vargha Zsófia: Kormányzati intézkedések a fiatalok helyben boldogulásáért

MH/ MTI
2024. július 25. csütörtök. 18:49

Nagy-Vargha Zsófia helyettes államtitkár a panelbeszélgetés után a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a fiatalok bevonása minden szinten nagyon fontos. Ez a kormányzati munkánál is így van – mutatott rá, hozzátéve: készülnek az európai uniós soros elnöksége alatt sorra kerülő ifjúsági konferenciára, amelynek egyik fő célkitűzése a fiatalok bevonása, a párbeszéd. Ez Magyarországon nagyon jól működik – hangsúlyozta, hozzátéve: a Nemzeti Ifjúsági Tanács az, amely segíti az ifjúsági párbeszéd folyamatát, és támogatja a kormányzat munkáját is.

Arra is kitért, hogy 2023-ban már megjelent a Béta generáció a mesterséges intelligenciával. Ez minden területre hatalmas feladatot ró: azzal együtt, hogy nyilván hatalmas lehetőségek is vannak benne, nagyon fontos kérdés, hogy mit kezdenek a mesterséges intelligenciával.

Hozzátette: a beszélgetés másik fő fókusza az volt, hogyan lehet a fiatalokat helyben tartani. Számos kormányzati intézkedés a fiatalok életét érinti, azt, hogyan lehet a helyben történő boldogulásukat elősegíteni.

Kitért az előző napi felsőoktatási ponthatárhúzásra, és rámutatott: azt látják, hogy ma Magyarországon minden második fiatal majd vidéki egyetemen kezdi meg a tanulmányait. Ebből az látszik, hogy elmúlt a Budapest-fókuszú képzések ideje, illetve hogy az elmúlt években a kormányzat igyekezett helyben tartani a fiatalokat.

Rámutatott: nagyon sok intézkedés született, amelyek elősegítik, hogy a fiatalok helyben maradnak, de ha például a munkahelyükre ingázniuk kell, akkor ehhez utazási, képzési támogatást, vagy akár albérlettámogatást kapjanak az államtól. Példaként említette a vármegyebérletet, az Ifjúsági Garanciaprogramot.

Két szempont mindig a szemünk előtt van, amikor döntéseket hozunk: egyrészt, hogy a fiatalok boldogulását helyben segítsük, másrészt hogy figyeljünk a generációs különbségekre – mondta a helyettes államtitkár.

Elolvasom a cikket