MH
2024. július 27. szombat. 5:04
Dübörög a dinnyeszezon, és még egy jó ideig élvezhetjük ezt lédús nyári gyümölcsöt. Az egyetlen probléma, hogy a sokszor hét-nyolc kilós finomságból legalább három kiló csak a héja, amit sokszor sajnálunk is kidobni. A jó hír azonban, hogy mostantól nem is kell, mert mint kiderült, nagyon is ehető a vastag, zöldesfehér héj. Sokan lekvárt főznek belőle, ám most egy egészen új recept bukkant fel a neten, mégpedig a kovászolt dinnyehéj! – számol be a Ripost.
Állítólag isteni finom, Ön se hagyja ki ezt a finomságot! Főleg, ha szereti a kovászos uborkát, akkor ezt a savanyúságot épp Önnek találták ki.
Nagyon zamatos, és illik mindenféle húshoz, akárcsak a kovi ubi. Roppant egyszerű elkészíteni, nagyon egészséges, és a kapor fantasztikusan feldobja. Hűsít a nagy melegben és hihetetlen jó hatással van a szervezetre.
Hozzávalók:
- 1 db görögdinnye héja, egy kis piros résszel
- 10 gerezd fokhagyma
- 8 szál kapor
- 4 szelet kenyér
- só
- ízlés szerint koriander, fekete bors
Így készítse el:
- A nagy üveget alaposan mossa ki. Tegye fel forrni a vizet. Míg melegszik a víz, adjon hozzá literenként 1 ek. konyhasót.
- A dinnye sötétzöld héját hámozza le, majd a megmaradt vastag részt vágja fel vékonyabb cikkekre.
- Szépen rétegezze az üvegbe a dinnyét és a kaprot, tegyen közéjük fokhagymagerezdeket.
- Öntse fel meleg vízzel, majd tegye az üvegbe egy tenyérnyi kenyeret szeletet kenyereket.
- Az üveg nyakára ültessen egy kistányért. A dinnyehéjjal megtömött üveget tegye meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre. 4-5 nap alatt el is készül.
- Amint beérik, szűrje le, öntsön vissza rá a levet és lehetőleg hűtőben, de minél hidegebb helyen tárolja.
Jó étvágyat!