Ezzel jár, ha egymás után iszunk a pohárból

Egy családban vagy szoros baráti társaságban nem ritka, hogy az emberek egymás után esznek vagy isznak. A szülők közt előfordulhat, hogy használják a gyerekek villáját, etetés közben ők is bekapnak egy falatot, vagy épp a gyermekek szerzik meg és használják azt a poharat, amiből a felnőttek ittak. Egy buliban is gyakran előfordul, hogy már nem tudni azt, hogy ki pontosan melyik pohárból is ivott.

A közösen használt pohár, kulacs vagy evőeszköz van ahol természetes, de vajon mennyire egészséges?

Baj, ha iszunk egymás után a barátainkkal?

Bizonyos tekintetben igen. Dr. Bobbi Pritt mikrobiológus a Huffington Postnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy ha megosztjuk a poharunkat, kulacsunkat a barátainkkal, akkor megvan a lehetőség, hogy elkapjunk valamit. Ez lehet egy egyszerű megfázás, de sokkal fenyegetőbb dolog is, mint például súlyosabb vírusos vagy bakteriális fertőzés, gomba, esetleg parazita, melyek túlélnek a nyálban.

Ha esetleg úgy gondolja, hogy egy buliban nem számít a közösködés, mivel az alkohol fertőtlenít, nos, van egy rossz hírunk. Dr. Pritt kiemelte, hogy csak a 80-90%-os, azaz igazán erős alkoholnak van fertőtlenítő, tehát baktérium-, gomba- és vírusölő hatása, a fogyasztásra szánt italok viszont a közelében sincsenek ennek az értéknek. Egy bor 12%-os, egy erősebb szeszes ital pedig 40-60%-os erősségű.

Baj, ha iszunk a gyerekünk után?

A gyerekek sokféle vírussal találkoznak, és ezeket rendszerint haza is viszik, majd pedig az egész család megbetegszik. Az óvodába járó gyermekek azonban nemcsak egymástól, hanem a szülőktől is elkaphatják a betegségeket, ugyanis még nem alakult ki a teljes immunvédelmük, így fogékonyak a különféle fertőzésekre.

Jennifer Dunphy orvos és közegészségügyi szakember szerint ha ugyanazt a poharat vagy evőeszközt használjunk, mint a gyermekünk, nagy az esélye, hogy megbetegszünk, vagy a gyermeket betegítjük meg. Érdemes tehát etetés során minimalizálni a közösködést, illetve álljunk ellen a csábításnak, hogy megegyük a maradékot.

Baj, ha iszom a párom után?

A közös pohár- vagy kanálhasználat esetén akkor a legkisebb a kockázat, ha a saját párunk után iszunk vagy eszünk. A csókolózás során amúgy is történik nyálcsere, így az egymás után ivás nem akkora gond, de persze ez sem veszély nélküli. Ha ugyanis betegek vagyunk, akkor könnyen megfertőzhetjük egymást. Legyen szó herpeszről vagy influenzáról, ha tapasztaljuk a tüneteket, kerüljük a közösködést.

A szakértők egybehangzó véleménye az, hogy bár nem minden esetben kockázatos, de mivel a lehetősége megvan a fertőzések továbbadásának, ezért inkább ne igyunk vagy együnk másik ember után.

Elolvasom a cikket