Brit felderítőgép miatt szállt fel egy orosz Szu-27-es

Az orosz hadsereg szerint csütörtök délután három légi célpontot észleltek a határhoz közeledve. A fenyegetés elhárítására kiküldött Szu-27-es vadászgép egy RC-135-ös kémrepülőgépként és egy pár Eurofighter Typhoonként azonosította őket, amelyek mind a brit Királyi Légierő (RAF) kötelékébe tartoznak – tájékoztat az Oroszhirek.hu.

„Az orosz vadászgép közeledtével a külföldi katonai repülőgépek elfordultak az Orosz Föderáció határa felől” – áll a védelmi minisztérium közleményében.

Az orosz légtér megsértésére nem került sor, és a Szu-27-es biztonságosan visszatért a bázisra. Az elfogást „szigorúan összhangban” hajtották végre a semleges vizekre vonatkozó nemzetközi szabályokkal – tette hozzá a minisztérium.

Több Telegram-csatorna a lehetséges támadót a Lincolnshire-i RAF Waddingtonból állomásozó RC-135W Rivet Joint repülőgépként azonosította. Kísérőit Eurofighter Typhoon FGR4 Mark IV vadászgépként azonosították.

Két napon belül ez volt a második ilyen elfogás. Ezt megelőzően utoljára tavaly októberben kellett orosz harci gépeknek elhárítaniuk a RAF kémrepülését.

A brit kémrepülőgépek 2021 júniusában fokozták tevékenységüket a Fekete-tengeren, néhány nappal azelőtt, hogy a Királyi Haditengerészet egyik fregattja megpróbált áthajózni a Krím mellett. A londoni kormány szerint a HMS Defender „hajózási szabadságot biztosító járőrözésen” vett részt Ogyesszából a grúziai Batumiba.

Az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le a brit fregattra, és repülőgépről bombákat dobott az útjába. London eleinte tagadta, hogy ez megtörtént volna, mígnem Moszkva olyan videókat tett közzé, amelyek bizonyítják az állítását.

Négy nappal az incidens után egy kenti buszmegállóban talált titkos dokumentumokból kiderült, hogy a Királyi Haditengerészet szándékosan küldte a Defendert orosz vizekre, hogy reakciót provokáljon ki.

Elolvasom a cikket