Pánik a nyaralóhelyen

Tudósok sürgették a helyi hatóságokat, hogy a növekvő válság leküzdése érdekében átfogó vízkészlet-gazdálkodási tervet dolgozzanak ki. Azt mondták: „A nyár előrehaladtával és a turisztikai szezon augusztusi csúcspontjának érkezésével, megnövekednek az igények, így probléma a sziget számos részén egyre nagyobb lesz.” A tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a közeljövőben a hiány elkerülhetetlenül konfliktusokat fog okozni a lakosok, a gazdák és az idegenforgalmi ágazat között – írja a Life.hu.

A probléma kezelésének első lépéseként egy sor intézkedést hoztak a pazarlás megfékezésére: a városokban korlátozták a felhasználást, a turisztikai létesítményekben figyelemfelkeltő kampányt indítottak, valamint elvégezték a vízhálózaton a szükséges javításokat és fejlesztéseket.

A vízellátás, a hálózatok és az árképzés megszervezéséért felelős központi vízgazdálkodási szervezet létrehozását elengedhetetlen tartják a szakértők. Az idegenforgalmi ágazat a vízkészletek egyik legnagyobb fogyasztója. Évente több mint négymillió turista látogat el a szigetre, amelynek lakossága mindössze 670 ezer fő.

Kréta és a görög szigetek vannak a legnagyobb veszélyben

Bár egész Görögország vízhiánnyal küzd, a görög szigetek a legveszélyeztetettebbek. A vízhiánnyal kapcsolatos félelmek hatalmas vitákat gerjesztenek az egyre nagyobb méreteket öltő turizmusról. Az éghajlatváltozás is súlyosbítja a problémákat, mivel a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a csapadék pedig egyre kevesebb. A tavalyi tél volt a legmelegebb az országban a feljegyzések 1960-as kezdete óta. Idén szinte minden hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék hullott, a Földközi-tengerben pedig rekordmagas hőmérsékletet mértek. Október óta egyes szigeteken a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott.

Ahogy a vízkészletek egyre szűkösebbé válnak, a szigetek egyre ötletesebb módszerekhez folyamodnak, hogy megpróbálják áthidalni a kereslet és a kínálat közötti különbséget. Sótalanító egységeket építenek, hogy megtisztítsák a tengervizet, hogy az emberek meg tudják inni. Ezek megépítése azonban rendkívül drága és sok energiát igényel.

Elolvasom a cikket