Lábon lőtte magát a Nyugat a szankciókkal

Visszafelé sültek el Ukrajna és nyugati támogatói azon erőfeszítései, hogy meggyőzzék, megszégyenítsék és szankcionálják a vállalatokat, hogy hagyják el az orosz piacot – írta meg a New York Times.

Az elmúlt időszakban jövedelmező vállalkozások kerültek orosz kézbe kedvezményes áron, és több mint egymilliárd dollárnyi kilépési adó folyt be Moszkva kasszájába – jelentette hétfőn a New York Times. Azok a cégek, amelyek eladták oroszországi tevékenységüket, összesen 103 milliárd dollárt veszítettek, sőt, további 1,25 milliárd dollár kilépési adót is befizettek az államnak.

Egy bizottsági ülés jegyzőkönyvére hivatkozva a Times azt állította, hogy Moszkva elutasította a Honeywell amerikai elektronikai cég tulajdonában lévő gyárak eladását, amíg az bele nem egyezett egy ötven százalékos árengedménybe. Az év elejétől kezdve a vállalatok törvényileg kötelesek eladni eszközeiket ezen az értéken.

Összességében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szovjetunió bukása óta az egyik legnagyobb vagyonátcsoportosítást felügyelte Oroszországon belül. Hatalmas iparágak kerültek egyre dominánsabb orosz szereplők kezébe.

Elolvasom a cikket