Káposzta
Ide tartozik a káposzta (a karalábétól a fehér és a vörös, cukor nélkül erjesztett), a karfiol és a brokkoli, a kelbimbó, a rukkola és a retek.
Ezek az élelmiszerek ként és szulforafánt tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a méregtelenítési fázisban, a kóros anyagcseretermékek eltávolításában és a krónikus gyulladások csökkentésében.
Foszfolipidek
A lecitin elengedhetetlen az elhízás, a fertőzések, a rossz ételek és az alkohol által károsodott májsejtek helyreállításához. Egyedüli állati forrásai a folyékony tojássárgája, a belsőségek, a csontos hús és a tenger gyümölcsei.
Cékla
Ez a zöldség betaint tartalmaz, amely tisztítja az ereket, segít a májsejtek helyreállításában és a fehérje felszívódásában.
Sült céklát, nyers vagy néha friss céklát, grapefruitot és zellert fogyaszthatunk étkezések után.
Savanyú ízű ételek
A táplálkozási szakértő a citromot, a lime-ot és az almaecetet sorolja ezek közé az élelmiszerek közé. Ezeket különösen a fehérjével készült ételekhez érdemes adni.
Keserű ízű fűszernövények és fűszerek
A gyömbér, a rukkola, a koriander, a kurkuma, a kömény, az édeskömény, a menta, a torma, a retek, a zöldhagyma, a petrezselyem és a kapor mind keserű ízű fűszernövények és fűszerek.
Fokhagyma.
Természetes antibiotikumnak és cukorszabályozónak számít. Tartalmazza az antioxidáns glutationt.
A fokhagyma rendszeres fogyasztása javíthatja a májbetegek májának egészségét, és még a májrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Glutation
A glutation fontos antioxidáns, amelyet a szervezet legtöbb sejtje termel. Három aminosavból áll: glutaminból, ciszteinből és glicinből.
A máj képes magától is előállítani, de a kiegészítés mindig segít „eltávolítani a hulladékot a szervezetből”. Fogyasszon avokádót, spárgát, burgonyát és keresztesvirágú zöldségeket.
Olívaolaj
A táplálkozási szakértő szerint a hidegen sajtolt olívaolaj a legjobb minőségű. Serkenti a máj méregtelenítését.
Kurkuma
A kurkuma vegyületei, élükön a kurkumával, csökkentik a májgyulladást, javítják a májműködést és megelőzik a további károsodást.
A kurkumin javítja a májműködést a méregtelenítő enzimek termelésének fokozásával, a tiszta véráramlás fenntartásával és a tápanyag-anyagcsere javításával.
Fermentált zöldségek
Ezek szerves savak, autoenzimek és probiotikumok. Ebbe a kategóriába tartoznak az erjesztett zöldségek, a kombucha és a cukormentes növényi alapú joghurtok.