Probiotikumokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag.
A kombucha egyik legfontosabb összetevője a „gomba” vagy SCOBY.
„Amit általában ”gombának„ gondolunk, az valójában nem is gomba. A SCOBY rövidítés a Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, azaz a baktériumok és élesztők szimbiózisa” – olvasható az írásban.
A kombucha hasznos tulajdonságai
Pozitív hatással van a gyomor-bélrendszerre
A kombucha tejsavbaktériumokat (LAB) tartalmaz, például Lactobacillust, Leuconostoct és Bifidobacteriumot.
De mindenekelőtt megelőzik a gyulladást és az irritábilis bél szindrómát.
Csökkenti a gyulladást
A kombucha polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidánsok és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Erősíti az immunrendszert
Az immunrendszer közvetlen kapcsolatban áll a bélrendszer állapotával, mivel antitesteket termel, amelyek megvédik a szervezetet a kórokozó baktériumoktól és vírusoktól. A kombucha nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz, így jótékony hatással van a bél mikroflórájára.
Javítja a szív- és érrendszeri egészséget
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik tényezője. A kombucha potenciális előnyei abban rejlenek, hogy képes csökkenteni az LDL (rossz koleszterin) és növelni a HDL (jó koleszterin) szintet.
Csökkenti a vércukorszintet
A kombucha fogyasztása előnyös lehet az inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedőknek.
A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy ha irritábilis bél szindrómában szenved, akkor a kombucha segíthet lelassítani és helyreállítani a bélrendszerét. Ellenkező esetben a fájdalmas puffadás elkerülhetetlen.