Először is, az érzések mechanizmusai különböznek. Így az éhség a szervezet természetes reakciója, amely az energia és a tápanyagok pótlásának szükségességét jelzi. A szakember hangsúlyozta, hogy az éhség biológiai funkció. Hormonális szinten a ghrelin és a leptin szabályozza.
Az étvágy az evés iránti vágy, amely pszichológiai szinten keletkezik. Az étel vagy bizonyos ételek utáni vágyakozás nem feltétlenül esik egybe a fiziológiai éhséggel.
Az étvágyat gyakrabban befolyásolják az érzelmi megrázkódtatások, a stressz, a különleges körülmények (és nem mindig negatívak), de a túlevés kockázatával is összefügg. Az étkezéssel való visszaélés az érzelmek leküzdésének eszközeként működik.
Fontos különbséget tenni az éhség és az étvágy között – mondta Maria Kaloshina a NEWS.ru-val folytatott beszélgetésben. Ez a tudás segít megelőzni a túlevést és annak következményeit, például a súlygyarapodást.