Segíti az emésztést
A rostok az emésztés fontos részét képezik. A csicseriborsóban nagy mennyiségben található oldható rost, a raffinóz. Ez segít lassabban megemészteni az ételt, mivel a hasznos baktériumok lebontják a raffinózt.
Hosszú ideig jóllakottá tesz
Egy csésze főtt csicseriborsó 12,5 g rostot és 14,5 g fehérjét tartalmaz. Ez a két tápanyag segít abban, hogy gyorsabban jóllakottnak érezze magát étkezés után.
A fehérje megemésztése hosszabb ideig tart a szervezetnek, mint más tápanyagoké, így hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak. A fehérje segíthet az éhséghormonok csökkentésében is, ami viszont segít az étvágy csökkentésében.
Alacsonyabb koleszterinszint
Az optimális vitalitás és energia érdekében fontos, hogy kontrollálja a koleszterinszintet.
A magas koleszterinszint ugyanis hozzájárulhat a szívbetegségekhez, az elhízáshoz, a stroke-hoz és más súlyos egészségügyi állapotokhoz.
A csicseriborsó tele van rosttal, a magas rosttartalmú élelmiszerek pedig segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Erősíti a csontokat
A csicseriborsó, mint sok más hüvelyes, tele van rosttal, magnéziummal és kalciummal. Ezek sok csodát művelnek a szervezetben, de az egyik legfontosabb az erősebb, egészségesebb csontok építése.
Egészségügyi kockázatok
Túlzásba viheti a kalóriák és a zsírok fogyasztását
Bármennyire is egészséges a csicseriborsó, nem szabad annyit enni belőle, amennyit csak akar. Bár fehérje-, rost- és számos hasznos tápanyag forrása, nagy mennyiségben gyorsan felhalmozódnak belőle a kalóriák és a zsírkomponensek.