A nyál döntő szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében. Segít kimosni az ételmaradékokat, semlegesíti a szájban lévő baktériumok által termelt savakat, és betegségellenes anyagokkal látja el a szájat – írja a Sports.kz.
A sajt fogyasztása serkenti a nyáltermelést, amely szükséges a száj védelméhez a fogszuvasodástól és az ínybetegségektől. Ez a termék természetes módon csökkenti a száj pH-szintjét is, így kevésbé kedvező környezetet teremt a káros baktériumok szaporodásához.
Amikor magas szénhidrát- vagy cukortartalmú ételeket vagy italokat fogyaszt, a szájban lévő baktériumok lebontják ezeket az anyagokat, és melléktermékként savat termelnek. Ez a sav erodálhatja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A sajt segít semlegesíteni, így védi a fogakat a szuvasodástól.
Nem minden sajt egyformán előnyös, jegyzi meg Andrej Božić. Azt ajánlja, hogy olyan kemény sajtokat válasszunk, mint a cheddar, a svájci vagy a gouda.