A tesztek szerint az alacsony energiatartalmú, mégis tápláló étrend levesek és turmixok formájában jelentős fogyáshoz vezethet a betegek negyedénél.
Ebben a csoportban a cukorbetegség hosszú távú remissziója elérte a 86 százalékot. A kutatás szerint a kontrollált, klinikai környezeten kívül is lehetséges véghez vinni a fogyást, bár nagy valószínűséggel kisebb mértékben.
A kísérlet első három hónapjában a betegek beleegyeztek abba, hogy a szokásos étkezéseiket levesekkel és turmixokkal helyettesítsék, amelyek összesen napi 800 vagy 900 kalóriát tesznek ki. Ezután arra tanították őket, hogy az év hátralévő részében lassan, fokozatosan vezessenek be élelmiszereket az étrendjükbe. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy követelményeket teljesítő 710 résztvevő közül 27 százalék mutatott remissziót a 2-es típusú cukorbetegség tekintetében az év végére.