Az oroszok Ukrajna elítélésére kéri a nemzetközi szervezeteket

MH/MTI
2024. augusztus 9. péntek. 23:35

A felhívást a Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett tanácsadó szervként működő tanács az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, valamint több más jogvédő és humanitárius szervezetnek küldte el.

A felhívás szerint a Kurszki területre betörő ukrán katonák „súlyosan megsértik a hadviselés minden szabályát és a nemzetközi humanitárius jog normáit – szándékosan lőnek azokra a gépkocsikra, amelyekkel az emberek távozni akarnak a harci övezetekből, halállal fenyegetve megtiltják az orosz állampolgároknak, hogy elhagyják az ukrán hadsereg által megszállt területet”. A tanács tagjai leszögezik, hogy erről a közösségi hálón látható számos videofelvétel és a Kurszki terület békés lakosainak vallomásai is tanúskodnak.

A tanács szerint az ukrán katonák rendszeresen lőnek mentőautókra, polgári létesítményekre, templomokra, lakóházakra és magánautókra. A testület közleménye szerint „a Kurszki terület megtámadása, ahol nincsenek jelentős katonai objektumok, szándékos terrortámadás, amelynek célja káoszt és pánikot előidézni, kárt okozni az Oroszországi Föderáció békés lakosságának”.

Külön aggodalmat vált ki az Emberi Jogi Tanácsban, hogy az ukrán betörés egyik célja a kurszki atomerőmű lehet. „A jelentős mesterséges veszélyforrásnak tekinthető létesítmény az ukrán hadsereg csapásának célpontja, és az ukrán vezetés nukleáris zsarolásának tárgya lehet. Egy olyan zsarolásé, amelyet nemcsak az orosz vezetéshez, de Európához, sőt lényegében az egész világhoz is intéznének.

A hasonló új fenyegetések komoly megítéléséhez elegendő visszaemlékezni az ukrán katonáknak az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű elleni rakéta- és tüzérségi támadásaira és Kijevnek az úgynevezett piszkos bomba létrehozására és bevetésére vonatkozó hivatalos kijelentéseire – áll az orosz Emberi Jogi Tanács állandó bizottságának közleményében.

Elolvasom a cikket