Egyre többen tapasztalják ennek a betegségnek a tüneteit

Barna Dóra
2024. augusztus 10. szombat. 7:01

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara. A sejtek inzulin jelenlétében képesek felvenni a működésükhöz szükséges cukrot. Inzulinrezisztens állapotban a sejtek nem érzékelik az inzulin jelenlétét, ezért további inzulin előállítására késztetik a hasnyálmirigyet, ami annak kimerüléséhez vezethet.

Az inzulinrezisztencia önmagában is a 2-es típusú cukorbetegség megelőző állapota lehet, ugyanakkor egy gyakori tünetegyüttes, a metabolikus szindróma egyik eleme is, amely növeli a stroke, a szívroham, a 2-es típusú cukorbetegség és a krónikus vesebetegség kockázatát.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia hosszú ideig tünetmentes maradhat, ilyenkor csak a vér magas inzulinszintje utal a kóros állapotra. Tünetei nem specifikusak, utalhatnak más betegségekre is, ezért gyakran csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják.

Gyakran jár együtt pajzsmirigy-alulműködéssel és policisztás ovárium-szindrómával (PCOS). Nehezített teherbeesés, vetélések, meddőség hátterét kutatva sok esetben azonosítják az inzulinrezisztenciát.

Összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, magas vérnyomással, trombózishajlammal, magas koleszterinszinttel.

Inzulinrezisztenciára utalhat:

  • indokolatlan vagy túlzott fáradtság, fáradékonyság;
  • fogyásra való képtelenség, hasi elhízás;
  • éhségrohamok szédüléssel, hányingerrel;
  • étkezés utáni fáradtság, szédülés, éhségérzet;
  • puffadás, rossz közérzet, gyomorfájás;
  • pattanás, fokozott szőrnövekedés, izzadás;
  • kopaszodás, hajhullás;
  • menstruációs zavarok;
  • meddőség vagy merevedési zavar.

Diagnosztizálása

Az inzulinrezisztencia gyanú esetén célzott vérvizsgálattal egyszerűen megállapítható. A diagnózis felállításához cukorterheléses vizsgálatra van szükség. A vér éhomi, 60 és 120 perces cukor- és inzulinszintjét szakorvos kérésére határozzák meg. Az értékekből számított HOMA-index (éhomi vércukorérték szorozva az éhomi inzulinértékkel, osztva 22,5-el) nagy valószínűséggel mutatja az inzulinrezisztencia jelenlétét, mértékét, illetve az arra való hajlamot. (2 feletti eredmény általában hajlamot, 4 feletti betegséget jelez.)

Az emelkedett inzulinszint normál és emelkedett vércukorszinttel is együtt járhat. A laboreredményeket mindig a tünetekkel együtt értékelve határozzák meg a diagnózist.

Az inzulinrezisztencia kezelése

A kezelés legfőbb szerepe a fenyegető 2-es típusú cukorbetegség megelőzése. Életmódváltással, személyre szabott diétával és mozgásprogrammal, az ezt kiegészítő gyógyszeres kezeléssel a betegség jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók. Fogyás, általános állapotjavulás érhető el. Az inzulinrezisztencia okozta meddőség eredményesen kezelhető.

Megelőzés

Családi halmozódás esetén, hasi elhízásra való hajlamnál érdemes a tünetek megjelenése előtt egészséges életmódra váltani, a rendszeres testmozgást bevezetni, mediterrán diétára áttérni.

Elolvasom a cikket