Kis piros tégely, amiben igazi csodaszer van

Magyar Tibor
2024. augusztus 11. vasárnap. 6:55

Mentol, kámfor összesen tíz összetevő elegye adja a vietnámi balzsamot. Nagyszüleink idejében szinte minden háznál megtalálható volt ez a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

A népi gyógyászatban nagyon régre nyúlik vissza a használata, de a mai napig nagyon népszerű termékről beszélhetünk.

Reuma, megfázás, izomfájdalom, sportsérülés, rovarcsípés esetén is használható. Reumás panaszokra elsősorban a vörös balzsam, megfázásos tünetekre elsősorban a fehér javasolt. Vannak olyanok, akik izomláz esetén erre a gyógymódra esküsznek.

De számtalan egyéb felhasználási formájával találkozhatunk. Sokan esküsznek arra is, hogy fogfájásra is tökéletes. Ilyenkor az ínyünket kell bekenni a fájó fog környékén, és pillanatok alatt múlik a kellemetlen érzés.

Ha nem bírjuk a csaláncsípést, vagy nagyon viszket a szúnyogcsípés, akkor nyugodtan bekenhetjük, hűsítő hatásánál fogva segíteni fog.

Hasznos lehet fejfájás esetén is, ha bekenjük a tarkónkat vagy az orrunk alá teszünk egy keveset.

A kámfor tartalmú balzsam valójában átmeneti enyhülést nyújthat az izomfájdalmak esetében, mivel a vegyi anyag tartalma ellenirritáló hatást vált ki. Valójában tehát irritációt okoz az alkalmazás helyén, ezáltal enyhíti a fájdalmakat a bőr alatt, ahol például a feszült izomcsoport található.

A mentol az ilyen balzsamok általános alkotóeleme, amelyek szintén ellenirritáló hatással rendelkezik. Mindezek kombinációja, valamint néhány további illóolaj, mint például a fahéj és a szegfűszeg, valóban eredményesen enyhítik a problémákat, ám a valós fájdalmakat nem gyógyítják meg csupán elnyomják a tüneteket.

Elolvasom a cikket