Ezekhez a betegségekhez vezet az alváshiány

„A tudósok közel 7 ezer felnőtt egészségügyi adatait hasonlították össze az éjszakai alvásuk minőségével, amelyet speciális okoskarkötők segítségével vizsgáltak. Az önkéntesek legalább hat hónapon keresztül folyamatosan viselték az eszközöket. A négy évig tartó vizsgálat végén összefüggést találtak aközött, hogy mennyire jól alszik valaki, és az egyszerre több betegség kialakulásának megnövekedett kockázata között.” – mondja Zukhra Pavlova orvos-endokrinológus.

Amit megtudtak:

– A gyakori rendszertelen alvás növeli a szorongásos zavar, a depresszió, a magas vérnyomás, az elhízás és a hiperlipidémia (a zsírszerű molekulák/lipidek megnövekedett szintje a vérben) valószínűségét.

– Összefüggést találtak az átlagos napi alvás időtartama és az artériás magas vérnyomás, a súlyos depressziós zavar és a generalizált szorongásos zavar között is.

Korábban már ismert volt, hogy a rossz minőségű alvás közvetlen kapcsolatban áll a korai öregedéssel és a túlsúlygyarapodással. Ha 23:00 óra után fekszünk le, és napi nyolc óránál jóval többet/kevesebbet alszunk, akkor megszakadhat a biológiai óránk, és ezzel együtt az egész szervezet működése is megzavarodik. Ezután rosszabbul fogsz kinézni és rosszabbul is fogod érezni magad” – figyelmeztet az orvos.

Elolvasom a cikket