Két új pompeji áldozatot találtak

A női holttest mellett a régészek egy rakás értékes tárgyat fedeztek fel, köztük értékes fülbevalókat és egy érmegyűjteményt, ami arra utal, hogy a nő a közelgő katasztrófa elől való megmentés reményében menekülhetett értékes holmijaiért. Végül csak annyit sikerült elérnie, hogy anyagi javait magával vitte a túlvilágra.

A duót a Regio IX néven ismert pompeji városrészben végzett ásatások során fedezték fel, és a „33-as terület” nevű helyiségben érte őket a végzet. A 35 és 45 év közötti nőt egy ágyon magzati pózban fekve találták meg, míg a fiatal férfi – aki feltehetően nem lehetett idősebb 20 évnél – egy omladozó fal alatt, összezsúfolódva végezte.

Mivel a szobát nem árasztotta el habkő, a kutatók gyanítják, hogy a pár a kitörés után Pompeji szabad tereit ostromló lávaeső elől kereshetett menedéket. Mivel azonban a szomszédos szoba megtelt habkővel, a két személy végül csapdába esett.

A néhány centiméternyi hamu jelenléte a padlón arra utal, hogy valószínűleg egy piroklasztikus áramlás következtében haltak meg, amely forró gáz és vulkáni anyag gyors áramlása. A helyszínt egy új tanulmányban leírva a kutatók azt sugallják, hogy valószínűleg ez a halálos áradat okozta a fal leomlását, ami a fiatalember halálához vezetett.

Ami az idősebb nőt illeti, a tanulmány szerzői szerint valószínűleg még egy rövid ideig élt, és talán lemondóan feküdt le az ágyra, miközben várta a halált. Hogy pontosan meddig bírta még, nem tudni, de az biztos, hogy elhúzódó utolsó pillanatai nem voltak kellemesek.

A nő holtteste körül a régészek egy vaskulcskészletet fedeztek fel, amely egy közelben található ládához kapcsolódhatott. A nő birtokában volt továbbá egy arany-, ezüst- és bronzérmékből álló gyűjtemény, valamint arany- és gyöngy fülbevalók.

A felfedezés alapján a kutatók azt gyanítják, hogy a nőnek az volt a szándéka, hogy megszökjön a kincseivel, de tragikus módon nem sikerült kijutnia.

Magának a helyiségnek a rekonstruálásához a szerzők gipszet öntöttek a hamuban maradt üregekbe, aminek eredményeképpen a szobát egykor díszítő fabútorok egy részének öntvényei készültek. Ennek során azonosítani tudták egy ágy, egy felborult zsámoly és egy márványlapos faasztal kísérteties lábnyomait.

Elolvasom a cikket