Egyesült Királyság: Folytatódhatnak a bevándorlásellenes zavargások

Az elmúlt hetekben a tömeg migránsokat elszállásoló hoteleket, mecseteket támadott meg, de megrongáltak sok üzletet, boltot is több brit településen. Közben a biztonsági szolgálatokat készültségbe helyezték, a kormány felkészült arra, hogy újra felélednek a korábban tapasztalt zavargások – hivatkozott az uniós Politicóra a mandiner.

Az erőszakos eseménysort az váltotta ki, hogy egy ruandai származású fiatalember Southport városában halálra késelt három kislányt, a média pedig helytelenül menedékkérőnek nevezte a tettest, ez pedig óriási indulatokat váltott ki a brit társadalomból. A brit kormány nagy erők bevetésével úrrá tudott lenni a zavargásokon, gyorsított eljárásokban büntetik meg az erőszakos cselekmények elkövetőit, miközben antirasszista ellentüntetéseket is tartottak több városban a jobboldali csoportok tevékenysége ellen.

A kormány érzi a helyzet súlyát, tagjainak nyilatkozatai azt mutatják, hogy tisztában vannak azzal, hogy ezek az indulatok hónapokra meghatározhatják a brit közélet irányát.

Brit sajtóértesülések szerint hatezer rendőr végez szolgálatot a kiemelt jelentőségű brit épületek, intézmények mellett, biztosítják a közlekedési járművek, szolgáltatások fennakadás nélküli tevékenységét.

Az uniós lap megemlíti, hogy Bill Esterson munkáspárti képviselő X-oldalán fanyar bejegyzést tett, amelyben utal arra, hogy a konzervatív Boris Johnson London polgármestereként a 2011-es zavargások alatt folytatta nyaralását, míg Keir Starmer most visszatért onnan, hogy felelős kormányfőként ellenőrizze az eseményeket.

A lap megjegyzi azt is, hogy Johnson nemrég a Daily Mailnek írt véleménycikkében felrótta Starmernek, hogy nem érti a brit emberek felháborodását a bevándorlással kapcsolatosan.

Elolvasom a cikket