Ezek a gyógyszerek károsítják leginkább a májat

A listán szerepelt a metronidazol (antimikrobiális szer), a sztavudin (vírusellenes szer), az erlotinib, a lenalidomid vagy talidomid (daganatellenes szer), a klórpromazin (antipszichotikum), az izoniazid (tuberkulózis elleni szer). Az eredményeket a JAMA Internal Medicine című folyóiratban tették közzé.

A szakértők megállapították, hogy a betegek mintegy 20 százalékánál jelentkeznek mellékhatások a gyógyszerek alkalmazása során, amelyek leggyakrabban a májat érintik.

Az amerikai tudósok 8 millió ember elektronikus orvosi nyilvántartását elemezték 2000 és 2021 között. A tanulmány 1739 akut májelégtelenség miatti kórházi felvételt talált. A tudósok összeállítottak egy listát 17 olyan gyógyszerről, amelyek 10 000 emberenként több mint öt májkárosodással járó esetet okoznak. Ezek közül 11-et korábban biztonságosnak tekintettek erre a szervre nézve.

A kutatók nyolc olyan gyógyszert is azonosítottak, amelyekről korábban azt gondolták, hogy a leginkább májkárosítóak, de valójában a májra nézve a legkevésbé mérgezőnek kellene őket minősíteni. Ezek közé tartoznak a sztatinok, valamint egyes antibiotikumok és gombaellenes gyógyszerek.

Elolvasom a cikket