Trump: Biden alacsony IQ-ja okozta az ukrajnai konfliktust

Trump gyakran állította, hogy a konfliktusra soha nem került volna sor, ha ő lett volna a Fehér Házban 2022 elején. Az X-tulajdonos Elon Muskkal hétfőn élőben közvetített beszélgetésben azt mondta, hogy tárgyalási taktikának tekinti Oroszország csapaterősítését az ukrán határon.

„Azt hittem, hogy [Vlagyimir Putyin orosz elnök] ezt teszi – mert Putyin jó tárgyaló -, azt hittem, hogy azért teszi, hogy tárgyaljon – mondta Trump. – De aztán Biden elkezdett olyan hülyeségeket mondani. Például azt mondta, hogy Ukrajna NATO-ország lehet. Nos, Oroszország, amióta csak létezik a NATO, azt mondta, hogy ebbe soha nem fog belemenni, erre mi egyenesen előre megyünk, és ezt mondjuk.”

Évtizedek óta Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozását Washingtonban úgy ismerik el, mint „a legvilágosabb vörös vonalat” Moszkva számára – írta 2008-ban William Burns, a CIA jelenlegi igazgatója és volt oroszországi amerikai nagykövet. Ennek ellenére a Fehér Ház elutasította a Putyin által 2021 végén előterjesztett szerződéstervezetet, amely a NATO keleti terjeszkedésének leállításáért cserébe megakadályozta volna a konfliktust.

„Megállíthattam volna, és egy okos elnök megállíthatta volna. Annyira rosszak voltak, a szavak, amelyeket [Biden] használt, a hülye fenyegetések, amelyek a hülye arcából jöttek ki… ez a harmadik világháborúhoz vezethet” – folytatta Trump.

Trump azt állította, hogy jó kapcsolatot ápol Putyinnal, de személyesen fenyegette meg az orosz vezetőt következményekkel, ha csapatokat küld Ukrajnába: „Azt mondtam, hogy ne tedd meg. Nem teheted meg Vlagyimir. Ha megteszed, rossz napod lesz.” Elmondtam neki dolgokat, hogy mit tennék, és ő azt mondta, hogy semmiképpen. Én meg azt mondtam, hogy de igen.”

„És tudod, ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen beszélgetést folytattunk” – állította Trump. „Jól kijöttem vele. Remélem, hogy újra jól kijövök vele”.

A Kreml soha nem erősítette meg vagy tagadta, hogy ilyen beszélgetésre sor került volna Trump hivatali ideje alatt.

Trump többször is azt állította, hogy „24 órán belül” megállítja a konfliktust, ha idén novemberben elnökké választják. Trump soha nem fejtette ki teljes mértékben, hogyan tenné ezt, de a közelmúltban megjelent médiajelentések szerint arra használná fel az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott masszív katonai segítségét, hogy nyomást gyakoroljon Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, hogy a béke fejében fogadjon el bizonyos területi veszteségeket.

Trump azonban nem lobbizott kongresszusi szövetségesei mellett, hogy áprilisban blokkolják a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, és akkor azt mondta, hogy a jövőben inkább támogatná, hogy pénzt adjon kölcsön, mintsem hogy megajándékozza Zelenszkijt. Trump nem tárgyalt Muskkal az Ukrajnának nyújtandó jövőbeli amerikai segélyekről, ehelyett felszólította az uniós országokat, hogy növeljék saját hozzájárulásukat.

Elolvasom a cikket