Elmondták, hogy az étrendben lévő túlzott sómennyiséget elsősorban az arc és a kezek duzzanata jelzi, amely reggel jelentkezik és ebédre vagy estére fokozatosan csökken – számol be a Sports.kz.
Szerintük megjelenésüket általában a sózott halak, a növényi savanyúságok, a sajtok, a gyorsételek, a kolbászok és a húsgasztronómia egyéb termékeinek fogyasztása idézi elő.
„Az ilyen ételek szomjúságot is kiváltanak, és a sóval párhuzamosan a szervezetbe nagy mennyiségű folyadék kerül, és annak kiválasztása lelassul a sótöbblet miatt, így ödémák keletkeznek” – magyarázta egy orvos.
A magas vérnyomás is utalhat a túlzott sófogyasztásra. A dietetikus hangsúlyozta: a magas vérnyomás azért alakul ki, mert a nátrium visszatartja a folyadékot az erekben, ami miatt megnő a nyomás a falaikon. „Úgy véljük, hogy hazánk lakossága krónikusan szenved a nátrium túltengésétől, és ez az egyik tényező a krónikus szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában” – figyelmeztetett az orvos.