Borrell: Az EU támogatja a Kurszk elleni ukrán támadást

Több ezer ukrán katona múlt kedden hatolt be a határ menti régióba, és elfoglalt néhány falut, mielőtt orosz erősítés megállította őket. A megszállók azóta súlyos veszteségeket szenvedtek.

„Megvitattam Dmitro Kulebával a legutóbbi fejleményeket a frontvonalon és a kurszki ellentámadást” – mondta Borrell kedden. „Megismételtem, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán nép harcát”.

Azt is állította, hogy Oroszországnak „nem sikerült megtörnie az ellenállást”, és végül „most arra kényszerült, hogy visszavonuljon orosz területre”.

Eddig mind az Egyesült Államok, mind az EU kitért a kijevi offenzívában játszott szerepükkel kapcsolatos kérdések elől, mondván, hogy Ukrajnán múlik, hogyan használja fel a Nyugat által biztosított fegyvereket, felszereléseket és lőszert.

Míg Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor „merésznek és gyönyörűnek” nevezte a bevonulást, Borrell megjegyzései az első nyílt támogatásnak tűnnek egy magas rangú uniós tisztviselő részéről.

A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó ukrán katonák elismerték, hogy a behatolás célja az volt, hogy elfoglaljanak bizonyos területeket, amelyeket a Moszkvával folytatott esetleges béketárgyalások során elcserélhetnek, valamint hogy enyhítsék a donbasszi frontra nehezedő nyomást. Azt is elismerték, hogy a második cél nem sikerült, mivel az oroszok az elkövetkező napokban több kulcsfontosságú erődvárost készülnek elfoglalni.

Elolvasom a cikket