Néha a pásztorkutya veszélyesebb, mint a medve

Nincs olyan túraösvény Háromszéken, amelyre határozottan kijelenthetnénk: itt biztosan nem találkozhatunk medvékkel vagy rosszabb esetben agresszív pásztorkutyákkal – írja friss cikkében a Székelyhon. Mint olvasható, ha valaki a szabadegyeteméről ismert Bálványos környékén szeretne túrázni, akkor már az autóút mentén is nagy valószínűséggel találkozni fog „kéregető” medvékkel.

Ezek a ragadozók már nehezebben ijednek meg az embertől, sőt, ha kell, bátran közelítenek az autókhoz. A környékbeliek kénytelenek voltak hozzászokni, ezzel szemben a turisták élvezettel szemlélik, többen etetik is őket – pedig ezt elvileg törvény tiltja, sőt, pénzbüntetés is jár(na) érte. A probléma amúgy nem új keletű, és amíg a turisták hozzáállása nem változik, addig a fennálló helyzet sem fog – írja a lap.

Kiderül az is, biciklivel csakúgy kalandos dolog közlekedni, mint bakancsos módszerrel. Ugyanis nem Hargita és Kovászna megye az egyetlen, ahol lassan több gondot okoznak a pásztorkutyák, mint a medvék. Az elvadult, órákra-napokra felügyelet nélkül hagyott ebek életveszélyesek. A biciklistát lerángatják a nyeregből, s ha egyszer a földre került, már nehezen áll föl. A tapasztalatok szerint akár ellenük is hasznos lehet az amúgy is javallott medveszpré.

Elolvasom a cikket