Húszmilliárd dollár értékű fegyver eladását hagyta jóvá Izraelnek az amerikai kormány

MH/ MTI
2024. augusztus 14. szerda. 19:31

Húszmilliárd dollár (7153 milliárd forint) értékű fegyver, egyebek mellett vadászgépek és rakéták eladását hagyta jóvá Izrael számára az Egyesült Államok – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.

A fegyverarzenálban több mint ötven F–15 vadászgép és közép-hatótávolságú levegő-levegő AMRAAM-rakéta, 120 mm-es harckocsilőszer, továbbá nagy robbanóerejű gránátok és taktikai járművek is szerepelnek. A fegyverek azonban elsősorban hosszú távon segítik Izrael harcképességét, mivel a szerződések teljesítése évekig tart majd. A legkorábbi szállítmányok csak 2026-ban várhatók Izraelben.

Az amerikai külügyminisztérium a fegyvereladásról kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelmében, és Amerika számára alapvető fontosságú, hogy segítsen Izrael erős védelmi képességeinek fejlesztésében és fenntartásában.

A Biden-kormányzat igyekszik egyensúlyban tartani Izrael támogatását az amerikai törvényhozóknak és közvéleménynek a gázai polgári áldozatok növekvő száma miatt egyre fokozódó aggodalma és a fegyverszállítások korlátozására való felszólításai közepette.

Elolvasom a cikket