Életveszélyes lehet ez az édesítő

Jelentősen növelheti a vérrögképződés kockázatát az egyik népszerű cukorpótló, az eritrit – írja a CNN egy frissen közzétett tanulmány eredményei alapján.

Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az eritritet a stroke, a szívroham és a halálozás magasabb kockázatával. Az új tanulmányban a cukor és az eritrit véralvadásra gyakorolt hatásait hasonlították össze. „Figyelemre méltó, hogy minden egyes alanynál nőtt az eritrit bevételét követően a vérlemezkeválasz összes mérőszáma” – mondta dr. Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője, a Cleveland Clinic Lerner szív- és érrendszeri diagnosztikai és megelőzési központjának igazgatója. Az azonos mennyiségű glükózt vagy cukrot tartalmazó ital fogyasztása ugyanakkor nem befolyásolta a vérlemezke-aktivitást a szakember szerint.

A vérrögképződés alapvetően egy teljesen normális és lényeges folyamat, amelynek ideális esetben nincsenek komolyabb következményei. Bizonyos esetekben viszont olyankor is képződik egy-egy vérrög , amikor erre valójában nincs szükség. Ezek a vérrögök elzárhatják az ereket, és a szívbe eljutva szívrohamot, az agyba kerülve pedig szélütést válthatnak ki.

Erős kritikát kapott a tanulmány

A tanulmányra a Calorie Control Council nevű, édesítőszer-gyártókat tömörítő szervezet is reagált, amely élesen bírálta az ott leírtakat. A CNN-nek úgy nyilatkoztak: harmincévnyi kutatási eredmény igazolja, hogy az eritrit „bizonyítottan biztonságos és hatékony választás” a cukor- és kalóriacsökkentésben.

Elolvasom a cikket