Az életkor, amely után a testben drámai változások kezdődnek

A vizsgálat 108, 25 és 75 év közötti emberre terjedt ki.
A résztvevőkön több éven keresztül néhány havonta egyszer vér- és egyéb vizsgálatokat végeztek. Az így kapott adatok lehetővé tették a tudósok számára, hogy nyomon kövessék az életkorral kapcsolatos változásokat több mint 135 000 különböző molekulában és mikrobában, és csaknem 250 milliárd különböző adatpontot gyűjtsenek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb molekula és mikroba szintje nem fokozatosan, hanem ugrásszerűen változik. Két gyors változással jellemezhető időszakot azonosítottak egy ember életében: 44 és 60 éves korban.
Ezek a változások hatással vannak az egészségre, állapították meg a tudósok. A 40 év feletti embereknél jelentősen megváltozott a lipidanyagcserével, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a bőr és az izmok egészségével összefüggő molekulák száma. A 60 év feletti embereknél a szénhidrát- és koffein-anyagcserével, az immunrendszer szabályozásával és a veseműködéssel kapcsolatos változások is megjelentek.

A tanulmány megmagyarázza, miért nő drámaian egyes betegségek kockázata a korral. Ezek közé tartozik az Alzheimer-kór és a demencia más típusai.
Ugyanakkor a tudósok eddig nem tudták megérteni, hogy mi okozza a drámai változásokat ebben a bizonyos életkorban. A kutatást folytatni kívánják – írja a Nature Aging.

Elolvasom a cikket