Feldarabolják a Google-t?

Az egyik bíróság ítélete szerint a Google illegálisan teremtett monopóliumot. Az eljárás következő szakaszában arra kell megoldást találni, min változtasson a Google.

A Bloomber bennfentesektől úgy tudja, hogy a Google feldarabolása is felmerült, azonban bármit is javasoljanak a hatóságok, a döntőbírónak is jóvá kell hagynia.

A lezárást nehezíti, hogy a Google már az augusztus 5-i ítélet után bejelentette: fellebbezni fog.

Korábban a Microsoft feldarabolását is el akarták érni, de nem sikerült, ha Washingtonnak ez az elképzelése, akkor ez lesz azóta az első ilyen eset.

Kevésbé radikális megoldás lenne, hogy a Google osszon meg több adatot a versenytársaival, vagy pedig egy olyan szabályozás, amely megakadályozza, hogy a kereső tisztességtelen előnyhöz jusson a mesterséges intelligencia terén.

Biztosnak látszik, hogy megtiltják a Google keresőjének exkluzív jogokat biztosító megállapodások megkötését, amiért akár 26 milliárd dollárt is kifizettek egy évben, főleg az Apple-nek – írja a Világgazdaság.

Ha úgy döntenek a hatóságok, hogy a Google-t fel kell darabolni, akkor valószínűleg az Android operációs rendszert kellene levágniuk magukról, de az is előfordulhat, hogy a meg kellene szabadulniuk a Chrome böngészőtől.

Ha ez megtörténik, akkor ez lenne a legnagyobb amerikai vállalati kényszerfelosztás az AT&T 1982-es szétszedése óta.

Az Chrome eladása azért is lehet az egyik kényszermegoldás, mert kiderült, hogy a készülékgyártók, csak úgy használhatják a Google alkalmazádsait, ha megállapodást írnak alá, amelyekben többek között az is szerepel, hogy a Google keresőjét és böngészőjét ne lehessen törölni.

A tavalyi év végén egy kaliforniai esküdtszék kimondta, hogy a Google illegálisan monopolizálta az alkalmazások árulását az androidos eszközökön, de még nincs megoldás arra, hogy mi legyen a szabálytalan praxis helyett.

Az is egy lehetőség, hogy eladják az összegyűjtött adatokat a riválisoknak, hogy licencelik. Az összegyűjtött adatmennyiség jóval nagyobb, mint a közvetlen riválisé. Ez biztosítja, hogy az első helyen maradjanak. Ezt az is segítheti, hogy a nem régen bevezetett, európai szabályok hasonló követelményeket fogalmaznak meg a Google-el szemben.

További megoldás, hogy korlátozzák a Google-nek előnyt biztosító lehetőségeket a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Azok az oldalak ugyanis, akik be akartak kerülni a Google keresési listájába, évekig engedték, hogy a keresőóriás robotjai információkat gyűjtsenek az oldalaikon. Ezek az adatok pedig most nagyon hasznosak a Google mesterségesintelligencia-termékeinek a fejlesztésében.

Elolvasom a cikket