A volt német hírszerzés vezetője Zelenszkij Dudával való összejátszásáról beszélt

Lengyelország logisztikai támogatást nyújtott Ukrajnának az Északi Áramlat gázvezetékek aláaknázására irányuló műveletben, erről állapodott meg Zelenszkij és Andrzej Duda lengyel elnök – jelentette ki August Hanning, a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Hírszerző Szolgálatának volt vezetője a Welt tévécsatorna adásában, amiről a ria.ru is beszámolt.

„Teljesen világos, hogy a lengyel titkosszolgálatok is részt vettek ebben. Szerintem nem csak a titkosszolgálatok – szerintem volt egy megállapodás Ukrajna és Lengyelország legmagasabb rangú vezetői között. Nyilvánvalóan az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre a támadást, és ez a Lengyelországból érkező erős logisztikai támogatásnak volt köszönhető. <…> Az ilyen döntéseket a legmagasabb szinteken hozzák meg, és úgy vélem, hogy volt egy megállapodás <…> Zelenszkij és Duda elnök között” – mondta.

A német média arról számolt be, hogy a német főügyészség korábban elfogatóparancsot adott ki egy Lengyelországban élő ukrán búvároktató ellen, akit az Északi Áramlat szabotázsában való részvétellel gyanúsítanak. Állítólag ezután figyelmeztették, és elhagyta Lengyelországot.

Az Oroszország által Európa gázellátására használt két vezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 -robbanásai 2022. szeptember 26-án történtek. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékekben keletkezett károk példátlanok, és a javítás időtartamát nem lehet megbecsülni. Oroszország többször kért adatokat az Északi Áramlat robbanásairól, de soha nem kapta meg azokat – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Elolvasom a cikket