Innentől kezd el csökkeni agyunk teljesítménye

Ahogyan öregszünk, szellemi képességeink is úgy kopnak, azonban egy friss kutatás szerint ez a leépülés már korán kezdetét veszi. A vizsgált adatok alapján agyunk 25–30 éves korunk között fejlődik ki teljesen, azonban kapacitása már nem sokkal ezután elkezd zuhanni.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy ez a teljesítménycsökkenés nagyon lassan megy végbe, és hatvanéves korunk körül kezd el drasztikusan felgyorsulni. Ami ennél is félelmetesebb, hogy ez a változás agyunk méretében is meglátszik, hiszen 86 éves korunkra átlagosan 160 grammot veszít súlyából egyik legfontosabb szervünk.

Ez pedig természetesen a kognitív képességek terén is megmutatkozik, hiszen ahogy idősödünk, az információfelfolgozásunk is lasabb lesz, koncentrációs képességünk csökken, sokszor pedig nehéz kizárni a fölösleges, zavaró tényezőket, amelyekre sokkal érzékenyebb egy korosodó agy.

Fontos azonban megjegyezni, hogy kognitív képességeink romlása és agyunk változásai nem univerzálisak, hiszen ez egyénenként eltérő lehet. Lehetnek olyan tényezők, amelyek alapján egyesek sokkal jobban kitettek ezeknek a tüneteknek, míg mások kevésbé tapasztalják ezeket.

Elolvasom a cikket