Fletó védőszentjei

2024. augusztus 16. péntek. 9:19

Azt hiszem, mi újságírók – magamat is beleértve – vagyunk a hibásak abban, hogy a magyar közélet első számú mérgező kútja, a mérgek kimeríthetetlen forrása, az ármány megtestesítője, Gyurcsány Ferenc sokszoros bukása után még mindig gyakorolhatja országrontó tevékenységét. Mert történjen bármi is, ő mindig megszólal. Bajt kever. Legtöbbször bicskanyitogatón. Ahelyett azonban, hogy rá se hederítenénk, szavait elengednénk a fülünk mellett, méregkeverését felkapja és életben tartja a sajtó. Jellemzően forráskritika nélkül. Mondjon bármekkora blődséget, ostobaságot, marhaságot. Megszólalásait leginkább azt teszi még vérforralóbbá, hogy magát erkölcsbajnoknak tünteti fel, igazodási pontnak.

Vastag bőre van. A szégyenpírt nem ismeri.

Most például párttársa, az óbudai DK-s polgármester, Kiss László őrizetbe vétele kapcsán szólalt meg közéletünk tarackosában a lánglelkű pártvezető. Mint tudják, a polgármestert hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsította meg a vádhatóság, amit bűnszövetségben és üzletszerűen követett el. Kiss ugyancsak gyurcsányista alpolgármestere pedig már június óta letartóztatásban van. Mellettük egy önkormányzati képviselő, szintén az alomból, valamint az önkormányzat egyik cégének ügyvezetője is terheltje az eljárásnak.

A fél városvezetés rövidesen hűvösre kerülhet, hiszen az őrizetbe vettek letartóztatását indítványozta az ügyészség, a felbőszült Gyurcsány mégis „nyilvánvaló politikai provokációról és aljasságról” hadovál. Óbudát ért támadásról. A választók akaratának felülbírálásáról. Kormánypárti megszállásról. Tőle megszoktuk már: hazudozik és ferdít. Szerinte nincs épkézláb magyarázat az abszurd történetre. Amelynek célja Gyurcsány szerint egy új választás kikényszerítése Óbudán.

Mert hát – Fletót idézve – a Kiss Laci ártatlan, a letartóztatás, a koholt vádak a tisztességes városvezetés eltakarítását célozza. A bukott miniszterelnök és pártvezető egyébként ugyanezt mondta 2019-ben is, amikor éppen a Demokratikus Koalíció és a Gyurcsány család házi ügyvédjét, Czeglédy Csabát kísérték vezetőszáron a vád szerint hatmilliárd forintos költségvetési csalási ügyben és bónuszként gazdasági csalás miatt. A törvénytisztelő Gyurcsány akkor európai parlamenti képviselőnek jelölte Czeglédyt, időlegesen elbujtatva a mentelmi jog mögé. Mit tesz ilyen helyzetben egy igazi demokrata? Később magyar képviselőnek is jelölte. Munkát adott neki egy DK-s vezetésű önkormányzatban. Felfüggesztett ügyvédként. Ha DK-s a terhelt, az igazságszolgáltatás függetlensége, pártatlansága Gyurcsánynál véget ér.

Az őszödi ember koncepciós eljárásnak nevezte a maga által megálmodott és még miniszterelnökként elindított, a Velencei-tó mellé tervezett King City kaszinóberuházás ügyét is, amelyben őt is kihallgatták tanúként. Ám nem volt olyan bátor, hogy beismerje, elsősorban őt terhelte a felelősség az államnak másfél milliárd forint kárt okozó telekcseréért. Ezt már csak akkor vallotta be, amikor az állami vagyonkezelő két akkori vezetőjét, akik négy-négy esztendő börtönbüntetést kaptak, a behívó idején elkísérte a büntetés-végrehajtási intézetbe. Micsoda figyelmesség és önfeláldozás. Nem átallotta kijelenteni, hogy helyette vonultak be.

Az erkölcs, a becsület, a tisztességes gazdagodás (Mi az hogy! Nagyon is!) védőszentje, Gyurcsány Ferenc a vadprivatizáció idején megúszta a Szalay utcai irodaház kétes megszerzését, amelyet az ügyészség jó erkölcsbe ütközőnek minősített 2006 januárjában. Minő pech, a szerződés mégsem lett semmis, a törvénybe ütköző szerzés 2005 decemberében éppen elévült. A babaruhát nem kellett visszaadni. Ahogyan az őszödi kormányüdülő villáját sem. Fletó megúszta a 2006-os rendőrterrort is, amit a feljelentője – a parlamenti vizsgálóbizottság büntetőjogi szakértője – terrorcselekmény pszichikai bűnsegédletének írt le. A patyolattiszta embernek nem kellett bíróságra járnia jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt sem, hiába rótt rá ki kétszer tizenötmillió forint bírságot az MNB, a jegybank büntetőfeljelentése is a feledés homályába veszett.

Szerencsés flótás a mi Fletónk.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket