Fagylalt, jégkrém, sorbet, parfé: mi a különbség?

Fagylalt: A fagylalt cukrászati technikákkal és speciális fagyasztási módszerekkel készül. Készülhet pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagokkal – például habosítókkal és sűrítőkkel –, valamint egyéb hozzávalókkal – gyümölccsel vagy magvakkal – is.

Jégkrém: Összetevők alapján megkülönböztetünk tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, tejes gyümölcsjégkrémet, jégkrémet és vizes jégkrémet. Ezek elkészítése során hőkezelést alkalmaznak, ezt pedig gyakran homogénezéssel és szükség esetén érleléssel kombinálják. Ezt követi a hűtött állapotban végzett habosítás és a fagyasztás. Az így előállított termékek szilárd vagy pépes szerkezetűek és csomagoltak. Fagyasztott állapotban tárolják, szállítják, árusítják és fogyasztják. A vendéglátóhelyekre már fogyasztásra kész állapotban szállítják. A jégkrémek alapvetően tartalmaznak fehérjéket, zsiradékokat, illetve cukrot és/vagy édesítőszert is.

Sorbet: A sorbet elsősorban gyümölcspüréből, cukorból, esetleg vízből és szörpből készül, de esetenként némi alkoholt is adnak hozzá. Léteznek zöldségből készített változatai is. Hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. A termék gyümölcs- vagy zöldségtartalma legalább 25 százalékos. A krémfagylalthoz hasonlóan viszonylag magas fordulatszámon keverik könnyűvé, levegőssé és homogénné.

Jégkása: A jégkása – vagy más néven: granita – alapanyagai megegyeznek a sorbetével, állagát tekintve viszont jelentősen különbözik a két termék. Míg a sorbetet keveréssel egyenletes és könnyű állagúvá alakítják, addig a granita inkább darabos textúrájú. Ezt a desszertet eredetileg kézzel készítették. Alapja hó vagy jégdara, amelyet sóval, cukorral, gyümölcsszörppel vagy gyümölcspürével ízesítenek.

Elolvasom a cikket