Aggodalomra azonban semmi ok: a férgek nem veszélyesek az egészségre, sőt, fehérjével és vitaminokkal látják el a szervezetet – mondta Ekaterina Kashukh gasztroenterológus.
A málnabogár közvetlenül a virágbimbókba rakja petéit, és utódai a lédús gyümölcs belsejében születnek. A hívatlan vendéget nem lehet csak úgy kiszúrni, ehhez a málnát ketté kell választani, és alaposan megvizsgálni. Ezt azonban kevesen szokták megtenni evés közben. Sem betegséget, sem mérgező bogárlárvákat nem hordoznak, és jelenlétük a vásárolt bogyókban még a növényvédő szerek nyomainak hiányát is jelzi, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy bio gyümölcsöt eszünk.
„Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a málnát férgekkel együtt kell enni. Ha azonban el akarjuk kerülni ezzel a, nem kívánatos vendéggel a találkozást, öntsünk vizet a málnára, várjuk meg, amíg a rovarok feljönnek a víz felszínére, és csöpögtessük le a gyümölcsöt” – mondta a gasztroenterológus.