Zaharova: a neonáci kijevi rezsim fenyegetést jelent az európai kontinensre

Korábban orosz újságírók beszámoltak a tervről, a védelmi minisztérium pedig gyors és kemény választ ígért, ha ezek a tervek megvalósulnak – számol be az Oroszhirek.hu.

Az ukrán hadsereg a múlt héten határon átnyúló betörést indított az orosz határvidékre, ahol az erőmű található.

A létesítmény 90 kilométerre van a határtól, amely az elmúlt napokban heves összecsapások színterévé vált.

„Felszólítjuk a nemzetközi szerveket, különösen az ENSZ-t és a [Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ)] , hogy haladéktalanul ítéljék el a kijevi rezsim által előkészített provokatív akciókat, és akadályozzák meg a kurszki atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságának megsértését” – közölte Zaharova a minisztérium által a Telegramon közzétett nyilatkozatban. Az ukrán hadsereg ezen akciói „nagyszabású technogén katasztrófához vezethetnek Európában” – figyelmeztetett.

Kijev tervei nemcsak az atomerőmű biztonságára jelentenek „közvetlen fenyegetést”, hanem ellentétesek a NAÜ elveivel is, amelyeket annak vezetője, Rafael Grossi fogalmazott meg 2022-ben, az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus közepette – szögezte le a szóvivő.

„Az egész nemzetközi közösségnek meg kell értenie, hogy a neonáci kijevi rezsim milyen fenyegetést jelent az európai kontinensre”– mondta Zaharova.

Azt is fenntartotta, hogy közös erőfeszítésekkel határozottan meg kell állítani minden olyan kísérletet, amely „egész régiók és az egész nemzetközi közösség megfélemlítésére és terrorizálására irányul”.

Az orosz külügyminisztérium közleményére szombat estig sem az ENSZ, sem a NAÜ nem reagált.

Marat Hairullin orosz katonai újságíró pénteken forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kijev hamis zászlós akciót tervez, amely egy piszkos atombomba felrobbantásával és egy atomerőmű kiégett fűtőelem-tárolóinak célba vételével járna. Az újságírók szerint a művelet vagy az oroszországi Energodarban lévő Zaporozsjei atomerőmű vagy a kurszki atomerőmű ellen irányulna.

A zaporozsjei erőmű a legnagyobb Európában, és szintén a frontvonal közelében található. Kijev hevesen tagadta a vádakat.

Az orosz védelmi minisztérium a jelentésekre reagálva közölte, hogy minden olyan kísérletre, amely „ember okozta katasztrófát akar létrehozni a kontinens európai részén, kemény katonai és haditechnikai ellenintézkedésekkel” fognak válaszolni.

Elolvasom a cikket