Vannak olyan édességek, amelyeket az orvosok mindenkinek, aki egészséges akar maradni, ajánlják a menüjükbe. Ilyen például a sárgabarack – írja a Sports.kz.
Tengernyi vitamin és kálium
A sárgabarack ideális választás a szívbetegek számára. Sok káliumot tartalmaz, ami nagyon fontos a szívizom összehúzódási funkciója szempontjából. Mindössze 100 g termék a napi káliumnorma 60-70%-át tartalmazza.
A sárgabarackban is sok A-vitamin és béta-karotin található. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetet, erősítik a látást. A sárgabarackban pedig 3-szor annyi béta-karotin és A-vitamin van, mint a szárítás előtti sárgabarackban.
Ezenkívül a sárgabarackban sok szilícium és nikotinsav van. Ezek a vegyületek nagyon fontosak az erős idegrendszerhez.
Egy aszalt gyümölcs
Van még egy fontos előnye a sárgabaracknak – nagy mennyiségű élelmi rost van az összetételben. Ezek adják meg a bélrendszerünknek, hogy hatékonyan működjön.
A rostoknak köszönhetően pedig csökkenthetjük a koleszterin- és vércukorszintet, valamint tabletták nélkül normalizálhatjuk a vérnyomásunkat.
Fontos árnyalatok
Sokan a szárított gyümölcsök segítségével próbálnak lemondani az édességről és a süteményekről. Fontos azonban megjegyezni: sárgabarack meglehetősen kalóriadús. 100 g sárgabarackban 250 kalória van. Ezért, ha extra kilókat szeretne veszíteni, jobb, ha nem eszik naponta 50-70 g aszalt gyümölcsnél többet.
Van még néhány pont, amit az édesség szerelmeseinek figyelembe kell venniük.
A sárgabarack fogyasztása előtt jobb, ha meleg vízben megmossuk. Áztatni nem érdemes: ebben az esetben a kálium egy része a vízbe kerül. A szakértők a sütését sem javasolják: a hőkezelés elveszíti a vitaminok egy részét.
Ahhoz, hogy a sárgabarackból származó A-vitamin és béta-karotin a lehető legjobban asszimilálódjon, fontos, hogy a terméket a megfelelő zsírokkal kombináljuk. Az aszalt gyümölcsöt például sárgarépával és tejföllel vagy vajjal keverheti.