Kamala Harrisszel az élen a Demokrata Párt sorsa drámaian megváltozott

Kamala Harris alelnök, a párt új jelöltje történelmi forgószéllel vág neki a Demokrata Nemzeti Kongresszusnak: kampánya rekordokat döntött az adománygyűjtésben, arénákat töltött meg támogatókkal, és néhány csatatérállamban a demokraták javára fordította a közvélemény-kutatásokat – számol be a Reuters.

Harris és induló társa, Tim Walz minnesotai kormányzó – az „örömöt” kampányszóvá tették, ami tömören emlékeztet arra a kétségbeesésre, amelyet a párt még hetekkel ezelőtt érzett. Ők ketten nyilvánosan veszik át pártjuk jelölését a hétfőn kezdődő chicagói konvención.

„Ez egy történelmi átalakulás volt” – mondta Joseph Foster, a Demokrata Párt 71 éves volt elnöke Philadelphia külvárosában, aki továbbra is aktív tagja a pártnak. „Az emberek lelkesek, a fiatalok elkötelezettek. Soha nem láttam még ilyet”.

Kevesebb mint nyolcvan nap van hátra a választások napjáig, és a párt reméli, hogy a lelkesedés hullámát meglovagolva győzelmet arathat.

Ezzel Harris, aki az első fekete és ázsiai származású alelnök, az ország első női elnöke lenne.

A közvélemény-kutatók és stratégák azonban mindkét nagy párt részéről arra figyelmeztetnek, hogy Harris kezdeti hullámzásának „cukormáza” elmúlik, és a demokraták között olyan kérdésekben, mint a gazdaság és az Izrael–Hamász háború, a republikánus jelölt, Donald Trump elleni ádáz harc mellett még mindig forrongó megosztottság marad.

Harris történelmi, személyes története „szép és jó, de a kérdések azok, amelyek végül eldöntik ezt a választást”. Ezek a kérdések közé tartozik az infláció, a biztonság, a vezetés és a világszínpad” – jósolta Adam Geller republikánus közvélemény-kutató.

Harris pénteken tartotta első nagyobb, gazdaságra összpontosító beszédét, és javaslatokat tett az amerikaiak többségének adócsökkentésére, az élelmiszerboltok „árdrágító” tevékenységének betiltására és a megfizethető lakhatás ösztönzésére, ami a párt progresszív oldalának korai bólintása.

Az elkövetkező hetekben fokozott nyilvános nyomással kell majd szembenéznie, hogy a politikáról további részleteket közöljön. Segítői jelezték, hogy egyes területeken, például az energetikában nem valószínű, hogy sok konkrétumot fog mondani, hogy elkerülje pártja mérsékelt és progresszív szárnyának elidegenedését.

Harrisnek a Hamász elleni izraeli háború amerikai támogatásával kapcsolatos párton belüli viták, valamint a progresszívek és a mérsékeltek között számos politikai kérdésben – például az energiaügy, az egészségügy és a bevándorlás terén – meglévő megosztottsággal is meg kell küzdenie.

Mintegy 200 társadalmi igazságossággal foglalkozó szervezet tervezi, hogy hétfőn felvonul a Demokrata Nemzeti Kongresszuson, hogy tiltakozzon a Biden-kormányzat Izrael háborújának folyamatos támogatása ellen, amely háborúban több mint 40 000 palesztin halt meg a Gázai övezetben.

Elolvasom a cikket