A hideg és izzadt lábak veszélyes betegség jelei lehetnek

Az állandóan nedves lábak, kombinálva azzal, hogy minden körülmények között, még meleg időben is zárt cipőt kell viselni, gyakran vezet macerációhoz (duzzanat és felpuhulás) és másodlagos bőrelváltozásokhoz, például tyúkszemekhez, bakteriális vagy gombás bőrelváltozásokhoz. Ez pedig hozzájárulhat az intenzív szag kialakulásához – írja a Sports.kz.

Leggyakrabban az ilyen lokalizált izzadás az idegrendszer szimpatikus részének zavarával függ össze, amely az erőforrás-felhasználásért, valamint az erő mozgósításáért felelős stresszhelyzetekben. Az idegrendszernek ezt a részét a betegségben szenvedőknél magas aktivitás jellemzi: bármilyen stressz vagy irritáció hatására az illető intenzíven izzadni kezd.

Okozhatják továbbá az endokrin rendszer hibái (cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés), amelyek pajzsmirigy és mellékvese működési zavarokkal járnak; örökletes hajlam és genetikai rendellenességek (Riley-Day-szindróma, cisztás fibrózis). A patológia lehet az élet során szerzett vagy genetikai jellegű.

Provokátorok is lehetnek:

– mellékvese tumor, leukémia;

– fertőző betegségek – akut légúti vírusfertőzések, tuberkulózis, gombás bőrelváltozások;

– szív- és érrendszeri betegségek – az alsó végtagok érelmeszesedése, szívroham, hipotenzió;

– pszicho-emocionális állapot – fóbiák;

– genetikai hajlam;

– a szervezet mérgezése.

Vannak bizonyos kockázati csoportok, amelyek hajlamosak lehetnek a „hideg és izzadt lábak” tünetére, és a következő betegségekben szenvednek:

– vegeto-vaszkuláris dystonia;

– kiegyensúlyozatlan psziché;

– csökkent immunitás;

– hormonális rendellenességek;

– elhízás;

– fizikai és mentális fáradtság.

Ennek az állapotnak a megelőzése az egészséges életmód és az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Szükséges a B-vitaminokkal dúsított élelmiszerek fogyasztása, az erek egészségének figyelemmel kísérése, és betegségük esetén azok időben történő kezelése.

Elolvasom a cikket