Ezeket a zöldségeket kell feltétlenül beilleszteni az étrendbe

„A leveles zöldek nagyszerű módja annak, hogy kényeztessük a szervezetünket: számos létfontosságú tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak – számol be a Sports.kz.

Spenót. A spenót egész évben kapható, és tele van vas-, kalcium-, kálium-, B6-, C- és K-vitaminnal. Emellett jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek csökkenthetik számos betegség, köztük a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Legjobb nyersen, saláta részeként fogyasztani, mivel a főzés elpusztítja a spenótban található polifenolokat és flavanolokat. Ezek a mikrotápanyagok csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

Káposzta. A káposzta gazdag olyan fontos mikrotápanyagokban, mint a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán és szelén. Jó forrása az A-, B-, E-, C- és K-vitaminnak is. Kerülje a káposzta blansírozását és főzését, mivel ez csökkentheti a levelekben lévő vízben oldódó ásványi anyagok, vitaminok és fitokemikáliák mennyiségét.

Rukkola. Ha friss, fanyar, enyhén kesernyés ízű levélzöldségekre vágyik, fontolja meg a rukkola beillesztését az étrendedbe. Az emberek legalább a római kor óta fogyasztják. A rukkola gazdag nitrátokban, amelyekről tanulmányok kimutatták, hogy javíthatják az atlétikai teljesítményt. A rukkola K- és C-vitaminban, kalciumban és polifenolokban is gazdag.

Római saláta. A ropogós, enyhe ízű római saláta tele van tápanyagokkal. Jó vitamin- és ásványi anyagforrás, beleértve az A-, K- és C-vitamint, valamint a folsavat (B-vitamin, amely különösen fontos a terhesség alatt). Ezek a tápanyagok segítenek az immunitás és az általános egészség támogatásában. A fejes salátaként ismert zöldség rostforrás is, amely csökkenti a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák kockázatát.

Bok choy. Ha finom ízű és kellemes állagú levélzöldséget keres, a bok choy remek választás. A kínai fehér káposzta ezen fajtája felhasználható kevert ételekben, levesekben, salátákban, vagy egyszerűen csak köretként. Rostokban, valamint különböző vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Ezek a zöldek segítenek a csontok egészségének, az immunitásnak, a látásnak, a szív egészségének és a vérnyomásnak a támogatásában.

Mindezek nagy előnye, hogy a leveles zöldek alacsony kalóriatartalmúak. Ez jó választássá teszi azok számára, akik szeretnék kontrollálni a testsúlyukat.

Elolvasom a cikket