Belgiumban eredménytelenül értek véget a kormányalakítási tárgyalások

MH/ MTI
2024. augusztus 19. hétfő. 16:21

Eredménytelenül értek véget Belgiumban a kormányalakítási tárgyalások, az egyeztetéseken részt vevő öt párt nem tudott megegyezni azokban a társadalmi-gazdasági alapelvekben, amelyeket a tárgyalásokat vezető Bart de Wever terjesztett be – jelentette hétfőn a VRT belga hírportál.

Fülöp belga király július elején kérte fel De Wevert, az Új Flamand Szövetség (N-VA) vezetőjét a kormányalakításhoz vezető egyeztetések lebonyolítására. A tárgyalásokban a Flamand Szövetség (N-VA) mellett a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR), a centrista Les Engagés (Elkötelezettek), flamand részről pedig a flamand kereszténydemokraták (CD&V) és – egyedüli baloldali pártként – a szociáldemokrata Vooruit (Előre) vett részt, a miniszterelnöki szék legesélyesebb várományosaként pedig az egyébként a flandriai régió függetlensége mellett korábban többször szót emelő De Wevert emlegették.

De Wever a nap folyamán Fülöp királlyal is találkozik, hogy beszámoljon eddigi munkájáról, ezt követően pedig az uralkodó eldönti, ismét ő vezesse-e az újabb egyeztetéseket, illetve a tárgyalások határidejét is ő jelöli ki.

Belgiumban június elején, az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartottak parlamenti választásokat, amelyeken a Flamand Szövetség (N-VA) szerepelt a legjobban, 25 helyet szerezve meg a 150 tagú képviselőházban.

Elolvasom a cikket