Ilham Alijev: Azerbajdzsán és Oroszország tetteikkel igazolják szövetségüket és barátságukat

MH/ MTI
2024. augusztus 19. hétfő. 19:46

„Sikeresen teljesülnek a szövetségesi együttműködésről szóló, 2022 februárjában aláírt nyilatkozat rendelkezései. A két ország tetteivel bizonyítja, hogy szövetséges, barát, közeli partner és jó szomszéd” – húzta alá az azeri elnök.

Hangsúlyozta, hogy a dél-kaukázusi térség stabilitása és biztonsága nagyban függ Azerbajdzsán és Oroszország szoros együttműködésétől. Mint mondta, Putyin elnökkel tartott megbeszélésén részletesen megvitatták a regionális biztonság kérdéseit.

„Múlt év szeptembere óta teljesen új helyzet alakult ki a régióban; Azerbajdzsán teljességgel helyreállította szuverenitását és területi épségét. Természetesen az új helyzet új lehetőségeket nyit a tartós béke számára a Kaukázus déli részén” – tette hozzá Alijev arra utalva, hogy Baku tavalyi villámhadjáratban legyőzte a többségében örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah szakadárjait, és visszavette az ellenőrzést a terület felett, amely jogilag az övé volt.

Putyin mindenekelőtt a két ország közötti gazdasági együttműködés pozitív dinamikáját és fejlődési lehetőségeit emelte ki. Mint mondta, a tanácskozáson egyéb kérdések mellett különös figyelmet fordítottak a kölcsönösen előnyös kereskedelmi együttműködés erősítésére. Ezzel összefüggésben kis tartályhajók építésének közös projektjét emlegette. A folyami és tengeri hajózásra egyaránt képes tankerekkel juttatnák el az olajat a Kaszpi- és a Fekete-tenger térségéből a Földközi-tengerre és ezzel a világpiacra.

Az orosz elnök egyúttal meghívta azeri hivatali partnerét a FÁK- és a BRICS-országcsoport októberi csúcstalálkozóira Moszkvába, illetve Kazanyba.

Elolvasom a cikket