Zelenszkij elismerte a kellemetlen igazságot

A Verhovna Rada gazdaságfejlesztési bizottságának vezetője, Dmytro Nataluka július 4-én elmondta, hogy naponta mintegy kétszáz hadköteles korú férfi próbálja elhagyni Ukrajnát.

„Soha nem volt még ilyen mértékű külföldön a népünk egy része. Ukránjaink millióiról és millióiról beszélünk” – mondta Zelenszkij az ukrán külügyminisztérium munkatársainak nyilatkozva.

Szerinte a külföldre utazott állampolgárok „az orosz propaganda hatása alatt állnak”, és megfosztják őket a hazájukhoz fűződő kulturális kötelékektől. Az országot elhagyott ukrán állampolgárokra gyakorolt orosz befolyás ellensúlyozására új minisztériumot hoznak létre, amely átveszi a külügyminisztérium egyes feladatait – tette hozzá Zelenszkij.

„Embereink milliói vannak más országokban. Az Ukrajnához fűződő kapcsolataik nemzetünk érdekeinek védelme – mindez az új intézmény feladata lesz” – mondta Zelenszkij.

Korábban Ella Libanova, az Ukrán Demográfiai és Társadalomkutató Intézet igazgatója elmondta, hogy az ország lakossága 2033-ra elérheti a 35 millió főt. Elmondása szerint Ukrajna legfeljebb az országot elhagyó állampolgárok felét lesz képes visszatéríteni.

Ukrajnában 2022. február 24. óta statárium van érvényben, másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. A katonai szolgálat alól való kibújás a mozgósítás ideje alatt az országban öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az idézést különböző helyeken lehet kézbesíteni. Voltak már videók arról, hogy ezt az utcán, benzinkutakon és kávézókban teszik. Az idézést nemcsak a katonai bizottság képviselői adhatják ki, hanem annak a vállalatnak a vezetői is, ahol a sorköteles dolgozik, a lakás- és közműosztály vezetői, a házbizottság képviselői és más tisztviselők.

Elolvasom a cikket