Ez a két élelmiszer az egészséges táplálkozás rocksztárja

A kurkumát és a gyömbért évszázadok óta fogyasztják, és az idők során hírnevet szereztek arról, hogy nagyon egészséges ételek – írja az Eatingwell.com alapján a Sports.kz.

„Ez a két rizóma külön-külön is az egészséges táplálkozás rocksztárjai, együtt pedig a toplisták élén állnak” – írja a kiadvány.

Kurkuma és gyömbér előnyei

Fájdalomcsillapító tulajdonságok. A szakértők szerint a kurkuma és a gyömbér fájdalomcsillapító hatással bírhat különböző egészségügyi állapotokra. A kurkuminról megállapították, hogy segít enyhíteni a fájdalmas gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás és a vastagbélgyulladás tüneteit. Egy 2021-es Pharmaceutics áttekintés szerint például a gyömbér késleltetett terápiás hatásúnak tűnik, így krónikus fájdalom esetén is alkalmazható. Ugyanez a felülvizsgálat megjegyzi, hogy a kurkuma javítja az életminőséget és csökkenti a fájdalmat a kemoterápiás kezelés alatt álló mellrákos betegeknél.

Gazdag antioxidánsokban. A gyömbér és a kurkuma kiváló forrása a védő vegyületeknek. A gyömbérben található antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és a rákot, különösen, ha fokhagymával kombinálják. A kurkuma még több antioxidáns erővel rendelkezik. Mind a kurkuma, mind a gyömbér a legantioxidánsban gazdagabb élelmiszerek közé tartozik.

Gyulladáscsökkentők. A gyömbér és a kurkuma külön-külön is lenyűgöző gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbérben található gingerol nevű vegyület felelős a gyömbér csípős ízéért és számos védő tulajdonságáért. A gyömbér többféle gingerolt és más vegyületeket tartalmaz, amelyekről megállapították, hogy javítják a gyulladásos állapotokat, a megfázástól a gyulladásos bélbetegségekig. A Frontiers in Pharmacology című szaklapban 2022-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a gyömbérben található 6-shogaol nevű vegyület felelős a gyulladás elfojtásáért az érsejtekben.

Javítja a szív egészségét. Ezek a gumós gyökerek nemcsak az agyat és az izmokat védik, hanem segítenek a szív egészségének megőrzésében is. Egy 2019-es metaanalízis szerint a gyömbérről kiderült, hogy csökkenti a vérnyomást. Egy másik áttekintés szerint a kurkuma szintén vérnyomáscsökkentő hatással bírhat, ha hosszú ideig szedjük. Emellett a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a gyömbér, mind a kurkuma csökkentheti a koleszterinszintet is.

Elolvasom a cikket