Litvánia megkezdi a felkészülést a háborúra

Németország tavaly tett ígéretet arra, hogy csapatokat telepít az Oroszországgal határos NATO- és európai uniós tagállamba. Boris Pistorius német védelmi miniszter ezt a döntést a szövetséges csapatoknak a hidegháború idején Nyugat-Németországba történő telepítéséhez hasonlította, hogy megvédjék Nyugat-Európát egy szovjet támadás esetén.

Bázis Litvániában

A rudninkai bázis a főváros Vilnius közelében, Oroszország szövetségesétől, Fehéroroszországtól mindössze 20 km-re fekvő Rudninkaiban akár négyezer katonát, harckocsik és más felszerelések tárolására és karbantartására szolgáló létesítményeket, valamint mindenféle méretű lőtereket is magában foglal majd. További ezer német katonai és polgári vállalkozót telepítenek más litvániai helyszínekre.

Az új katonai infrastruktúra 120 épületet, helikopterleszállókat, gyakorlóterepeket, gyalogsági pályákat, több mint 10 km belső utat stb. foglal majd magában. A szerződés szerint ezt az infrastruktúrát három éven belül építik meg és adják át a német dandárnak. A bázis 170 hektáron terül majd el.
A német kormány 2,93 milliárd eurót kért a parlamenttől 105 Leopard 2 A8 harckocsi megrendelésére, részben a litván bázis felszerelésére. A költségvetési viták azonban a széttöredezett német koalíción belül veszélyeztetik Berlin ígéretét hadserege modernizálására.

Idén Litvánia a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára növelte a védelmi kiadásokat, és Ingridas Šimoniti miniszterelnök kormánya adót emelt, hogy a következő években támogassa a védelmi szükségleteket, beleértve a támaszpontot is. Emellett Litvánia úgy döntött, hogy GDP-jének legalább 0,25 százalékát Ukrajna támogatására fordítja.

Elolvasom a cikket