A hagyma A- és C-vitaminokat, B-vitaminokat, foszfort, vasat, kalciumot és antioxidánsokat tartalmaz – írja a Sporst.kz.
Egyaránt fogyasztható nyersen és főzve, mert nem veszíti el jótékony tulajdonságait, véd a cukorbetegség és a fertőzések ellen.
Már napi fél hagyma is növeli a jó koleszterinszintet, korlátozva a stroke, az érelmeszesedés, a szívroham vagy a trombózis kialakulását.
A hagyma hatása a csontokra és az ízületekre
Ez a zöldség az ízületeknek is jót tesz, sőt csökkenti a combnyaktörés kockázatát.
Mindez a hagymában található foszfornak, kalciumnak, kénnek és szilíciumnak köszönhető.
A hagyma a reumatikus problémákra is enyhülést hoz. Elég, ha a fájó pontot reszelt hagymával és gézzel borítjuk be. Egy óra múlva javulásnak kell bekövetkeznie.
Hagyma megfázás és vérszegénység esetén
A hagymát megfázás esetén is érdemes fogyasztani.
Ha fárasztó a köhögés, gyengeséget és torokfájást érez, készítsen hagyma alapú szirupot.
Nem kell mást tennie, mint kockákra vágni, és mézet önteni rá. Néhány óra elteltével szűrje le a tartalmát, és igya meg a folyadékot, mint egy hagyományos szirupot.
Azonnali megkönnyebbülést fog érezni, és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Emellett a hagyma segít megbirkózni a vérszegénységgel.
A hagyma nemcsak a vas kincsesbányája, hanem segít felszívódni az ételben lévő más ételekből is.
Hagyma akne
Talán nem is tudta, de a hagyma a külsőre is nagy hatással van.
Ha beilleszti a napi menübe, javulást fog tapasztalni a bőre megjelenésében – a hegek kevésbé lesznek feltűnőek, a pattanások eltűnnek.
Ezenkívül erősödni fog a haja és a körmei. A kénvegyületek jelenlétének köszönhetően a hagyma megtisztítja a szervezetet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól.