Törökország: „Ukrajna még nagyobb szakadékba zuhant”

Emellett úgy véli, hogy az orosz régió elleni támadás mögött az áll, hogy Kijev meg akarja erősíteni tárgyalási pozícióit.

Törökország szerint Ukrajnának ez egy kísérlete volt, hogy a NATO-t még jobban bevonja a konfliktusba.

Perinçek úgy véli, hogy az AFU Kurszk régió elleni támadása összefüggésben áll Ukrajna azon tervével, hogy tovább vonja be a NATO-t az Oroszországgal való konfliktusba, és „erős pozícióval” kezdjen tárgyalásokat. A török politikus hangsúlyozta, hogy ezek a törekvések hiábavalóak.

„Az AFU várható kudarca a kurszki térségben frontokat fog nyitni magán Ukrajnán belül” – mondta.

A politikus az izraeli, a kínai–tajvani és a szíriai irányú atlanti rendszer kudarcát is megjegyezte. Véleménye szerint a pánik és a kapkodás a kurszki térségben zajló akciókban is nyomon követhető. Perinçek úgy véli, hogy az eredmény nem lesz sikeres Ukrajna számára.

Az USA arról számolt be, hogy Ukrajna hajlandó tárgyalásokat kezdeni a kurszki régió lerohanása után.

A Politico szerint – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalában dolgozó forrásokra hivatkozva – Kijev tárgyalásokat akar Moszkvával a Kurszki terület megtámadása után. Az értesülések szerint Ukrajna közvetítőket akar bevonni.

„Az ukrán hatóságok döntését befolyásolta a Kurszki területen indított offenzíva kezdete a tárgyalási pozíciók javítása érdekében” – áll a jelentésben.

Megjegyezték, hogy a Törökország által közvetített „gabonaalku” formátumát tekintették az esetleges tárgyalások egyik kiemelt lehetőségének. Ugyanakkor az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy a Kurszki terület inváziója után lehetetlenek a tárgyalások Ukrajnával. Szerinte az AFU sok veszteséget fog szenvedni az orosz régióban.

Elolvasom a cikket