Mentené az irháját

2024. augusztus 21. szerda. 17:1
Frissítve: 2024. augusztus 21. 17:41

„A politikai rocksztár és utcai harcos korszaknak ezennel vége, ma új korszak kezdődik” – mondta híveinek Magyar Péter a Tisza Párt programhirdető rendezvényén.

Érdekes módon a legvisszataszítóbb, szexista esetei kimaradtak a felsorolásból, talán mert a nyilvános nőcsábászi lét – ahogy mondani szokták – nem passzol egy magát élvonalbeli politikusnak tartó szavazatkalapozó profiljához. Magyar mégis megcsinálta, nem is egyszer. Hogy miért?

Az Isten tudja, de hogy megbánta, az nagyon valószínű, mert hirtelen nekiállt Gyurcsány-módra az egészségügyet cikizni, hogy ilyen meg olyan, meg hogy nyáron nagyon meleg van. És akkor aztán Pfuj! kormány.

Pedig lehetne tudni, hogy – mint Rétvári Bence fogalmazott – „a kórház nem politikai színház, nem a politikusok játszótere”. A kórházakban a betegek érdekeit kell megvédeni, a betegek gyógyítása a legfontosabb, ezért politikusoknak politikai akciókkal nem kell akadályozniuk a gyógyítást, a kórház tevékenységét.

A magyarok szerint Magyar Péter legújabb kórházi akciója nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet sorozatos nyári botrányairól, ne a saját tettei miatt kelljen magyarázkodnia. Így a botrányos viselkedéséről a belvárosi szórakozóhelyen, a fiatal nőkkel kapcsolatos viselkedéséről, a garázdaság miatt indult nyomozásról, a más mobiltelefonjának Dunába dobásáról vagy alelnöke ujj- és kéztörős korábbi nyilatkozatairól. Rétvári aláhúzta: köszönettel tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, hogy a soha nem látott kánikula és hőhullámok ellenére is folyamatos a betegellátás a kórházakban.

Ha Magyar tárgyszerű akarna lenni, akkor nem hajtaná a magyarokat arra, hogy a Gyurcsány-féle egészségügynek szavazzanak bizalmat. De nem akar tárgyszerű lenni. Azt a látszatot kelti, ha nem Orbán Viktor van a kormánynál – hanem szükségszerűen Gyurcsány, ki lehetne más –, akkor nyilván sokkal jobb körülmények uralkodnának az egészségügyben.

Ehhez képest a tények azt mutatják, hogy a szocialista időszakban, 2010 előtt mintegy 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Jelenleg azonban már a kormány 2,5-szer annyit költ az ágazatra, mint tették Gyurcsányék annak idején. Néhai Molnár Lajos – Isten nyugosztalja – és Horváth Ágnes miniszterek egymással versengtek, hogy üzletiesítsék el az egészségügyet. Bevezették a napidíjat és vizitdíjat. Bezártak több tucat kórházat. Kirúgtak háromezer orvost, illetve hatezer más egészségügyi dolgozót, ápolót. Sokan közülük külföldre kényszerültek emiatt. Mint Vitályos Eszter kormányszóvivő aláhúzta, mindezek nyomán annyira csődbe jutott az egészségügy, hogy 2008-ban az akkori kormányzat egyhavi bért el is vett a dolgozóktól, s a kórházak pedig annyira eladósodtak, hogy később a Fidesz–KDNP-kormányzatnak 60 milliárd forintos kórház-konszolidációt kellett végrehajtania.

Nézzük, mi történt a területen 2010 után. Az elmúlt időszakban több mint 500 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre a kormány. Az elmúlt években felújított 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, továbbá létrejött 23 új rendelőintézet és 41 új mentőállomás. A Magyar Falu Program keretében több mint 600 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg. 1706 település szerezhetett be orvosi eszközöket 4,09 milliárd forintnyi összegből, és 81 település 6,79 milliárd forintot költhetett orvosi szolgálati lakások építésére, felújítására. Több mint ezer új mentőautó állt szolgálatba.

Nem volt olyan régen, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb béremelési programját hajtotta végre a kormány. Nőtt mind az orvosok, mind az ápolók bére. 2017 óta az Egészséges Budapest Programban 11 országos intézet, 13, a fővárost és agglomerációt ellátó kórház, centrumkórházak és 32 szakrendelő fejlesztése zajlott.

És akkor jön Magyar Péter, aki nem akart saját tettei miatt magyarázkodni. Nem akar szembenézni botrányos viselkedésével. Helyette kinevezte a kórházakat a politikai játszóterének, és azóta is azzal szórakoztatja a nagyérdeműt, hogy Gyurcsány ujjával Orbánra mutogat. Szánalmas.

A fenti adatok azt mutatják, hogy ő sem a magyarok érdekében, hanem a magyarok rovására kampányol, az egészségügyet csupán eszközül használva. Azt hiszi, hogy ezzel mentheti az irháját.

Nagyon téved.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket