Mi az az „idősszag”?

Mindannyian szembesültünk már azzal a helyzettel, amikor az öregség nemcsak ősz hajjal vagy ráncokkal, hanem egy jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető szaggal is jelentkezik. Ez sokak számára ismerős, de nem mindenki tudja, honnan ered, és lehet-e tenni ellene valamit.

Mi az „idősszag”?

Ez egy sajátos illat, amely az idősebb embereknél jelenik meg. Előfordulásának oka a szervezetben az évek során bekövetkező változásokkal függ össze. Az egyik legfontosabb tényező egy speciális anyag, amely 45 éves kor után kezd el felszabadulni. Ez a bőrzsír összetételében bekövetkező változások eredményeként képződik, amelyek az anyagcsere lelassulása és a hormonszint csökkenése miatt következnek be. Ez az anyag felhalmozódik a bőrben, és fokozatosan jellegzetes szagot áraszt.

Mikor és milyen körülmények között jelentkezik?

A szag megjelenése fokozatos folyamat. Már 50 éves kor után észrevehető, de nem mindenkinél jelentkezik ugyanabban az időben és ugyanúgy. Minden az egészségi állapottól, az életmódtól, de még a táplálkozástól is függ. Például a zsíros ételek gyakori fogyasztása vagy a higiénia elhanyagolása felgyorsíthatja a szag megjelenését. Ráadásul ahogy öregszünk, a bőrünk vékonyabbá és szárazabbá válik, ami szintén hatással van az állapotára és a szagára.

Meg lehet szabadulni ettől a szagtól?

Sajnos nem lehet teljesen megszabadulni – ez a természetes öregedési folyamathoz tartozik. Van azonban néhány módja annak, hogy csökkentsük. Először is, a rendszeres higiénia kulcsfontosságú a frissesség megőrzéséhez. Az idősebbeknek inkább zuhanyozniuk kell, mint fürdeniük, enyhe mosószereket kell használniuk, és ügyelniük kell a bőrük hidratálására.

Másodszor, figyeljünk oda a ruháinkra és a lakástextíliáinkra. Az ágyneműk, ruhák gyakori mosása, a kárpitozott bútorok és szőnyegek tisztítása segít csökkenteni a szagok felhalmozódását a lakásban. Érdemes az étrendet is felülvizsgálni – csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását, és részesítsük előnyben a párolt vagy főtt zöldségeket.

Elolvasom a cikket